StoryEditorOCM
ForumOPASNA CESTA

Horor kod Omiša: odron pao na automobil i ozlijedio vozača, prevezen je u KBC Split, pogledajte potresne fotografije

Piše Vinko Vuković
15. ožujka 2023. - 10:38

Tragedija je doslovno za dlaku izbjegnuta. Novi odron kamenih gromada na jednu od omiških prometnica rezultirao je srećom tek lakšom ozljedom vozača na čiji je automobil, s visine od 200 metara, u srijedu prijepodne pala stijena.

Vozač je unatoč šoku ostao priseban te je odmaknuo automobil od mjesta događaja kako ne bi bio zasut novim stijenama te je nakon toga nazvao i hitne službe koje su pohitale na mjesto događaja, a riječ je o prometnoj dionici županijske ceste koja od Omiša vodi prema izletištu Radmanove mlinice te naseljima Podašpilje, Kučiće i Svinišće, dok je on vozilom Hitne pomoći prebačen u splitsku bolnicu.

- Vozač je pri svijesti i tim hitne medicinske pomoći prevezao ga je na pružanje liječničke pomoći u KBC Split. Uz policiju, na mjestu događaja su i vatrogasci, a cesta je zatvorena za promet - priopćili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Riječ je o trećem opasnom odronu na istoj prometnici u nepunih pet mjeseci, a sreća u nesreći bila je činjenica da je kamenje palo na stražnji dio automobila, iza vozačkog sjedala, te da na stražnjim sjedalima nije bilo putnika. Kamenje se odronilo u trenutku dok je vozilo izlazilo iz tunela pa vozač nikako nije mogao reagirati i eventualno izbjeći nesreću.

Unatoč kiši i jakoj buri, brojni Omišani okupili su se "iza prvog tunela", kako kolokvijalno nazivaju lokaciju na kojoj se dogodio odron, te su u nevjerici gledali prema vrhu kamenog brda, iznimno popularnog među slobodnim penjačima, komentirajući kako građanima nema druge nego za kišnih dana ne izlaziti svojih domova.

- Učestalost odrona tolika je da je samo pitanje dana kada će netko nastradati. A najgore od svega je što nitko ne zna gdje će sutra pasti, jer kako jedno mjesto saniramo i osiguramo, tako se stijene odrone na drugom kraju - govori nam jedan djelatnik omiške ispostave "Županijskih cesta Split".

Krivca, naravno, ni ovaj put nema. Priroda je jača od čovjeka. Čovjek možda i može sagraditi novi most preko Cetine, a ovaj odron zbio se praktično u podnožju zdanja koje je prije nekoliko dana posjetio i premijer Andrej Plenković, no ne može, unatoč silnim nastojanjima i brojim čeličnim mrežama, onemogućiti prirodu da obavi što je naumila.

- Jedino rješenje je opasati čitav grad sajlama i žicom, nema druge, ovako ćemo stalno strepiti od najgoreg - govore Omišani.

Posebno ih brine što stijene dosad nisu padale na ovom dijelu kanjona. Žele vjerovati stručnjacima iz Hrvatskih cesta koji uvjeravaju javnost kako odroni nemaju veze s izgradnjom omiške obilaznice, odnosno probijajem dvaju tunela kroz samo srce planine, no s obzirom na učestalost incidenata u to više i nisu tako sigurni.

Podsjetimo, na istoj dionici, 5. studenoga 2022. godine, jednom Omišaninu stijena je probila vjetrobransko staklo na automobilu i pala na prazno suvozačevo sjedalo, da bi 23. siječnja cestu prema Radmanovim mlinicama zasule gromade od nekoliko tona.

U oba slučaja promet je kratko bio zatvoren, sada, međutim, nitko ne želi dati zeleno svjetlo da se prometnica otvori. Čak niti samo jednim trakom.

- Ne mogu vam reći koliko će cesta biti zatvorena za promet jer prvo alpinisti moraju odraditi svoj posao i dobro provjeriti stabilitet preostalih opasnih stijena što će, bojim se, potrajati - kaže nam Vicko Božić, šef Nadcestarije Omiš.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Vinko Vuković
image
Ante Čizmić/Cropix
18. travanj 2024 15:47