StoryEditorOCM
ForumPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Horvatinčić na korak do zatvora, odbili mu molbu za još jednu odgodu služenja kazne! Ima pravo žalbe. Odvjetnik: Ovo nisam doživio u 30 godina

Piše Dušan Miljuš/JL
3. srpnja 2021. - 15:38

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je jučer molbu Tomislava Horvatinčića (73) za odgodom izvršenja zatvorske kazne u trajanju od četiri godine i 10 mjeseci na koju je pravomoćno osuđen zbog pomorske nesreće iz kolovoza 2011. kada je skrivio smrt talijanskog para Salpietro u sudaru s njihovom jedrilicom.

Horvatinčić se u četvrtak, 1. srpnja, trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne, ali je u utorak podnio molbu za odgodom izvršenja kazne sve do kraja ove godine jer mu je teško narušeno zdravlje. Bio je operiran u bečkoj klinici gdje mu je zamijenjena proteza, ima niz teških kroničnih bolesti te ide na fizikalne terapije pa su bečki liječnici kao i liječnici poliklinika u Puli i Lovranu predložili nastavak terapije te kontrole u rujnu. Iz tih razloga, priloživši uz molbu i opsežnu dokumentaciju, njegov branitelj, riječki odvjetnik Velimir Došen, zatražio je da se Horvatinčiću odgodi izvršavanje kazne, što ne bi bilo prvi put.

No, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda vrlo brzo je riješila njegovu molbu i odbila mu odgodu odlaska u zatvor. Međutim, to još uvijek nije konačna odluka jer i na ovu odbijajuću ima pravo žalbe, a njegov branitelj, odvjetnik Došen, već nam je najavio da će se žaliti.

- U više od 30 godina odvjetničke prakse nisam imao slučaj da se jedna molba za odgodom izvršenja kazne tako brzo riješi, pogotovo stoga jer je uz nju priložena i opsežna medicinska dokumentacija, koju su trebali pregledati i o njoj dati svoje mišljenje liječnici Bolnice za osobe lišene slobode. No, o svemu tome ću više u žalbi koju ću podnijeti na ovu odluku, izjavio nam je u subotu Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen.

Tomislav Horvatinčić je pravomoćno osuđen početkom prosinca 2019., a prethodno je već u nekoliko navrata odgađao odlazak u zatvor, a sve zbog lošeg zdravstvenog stanja, odnosno teških bolesti.

Prijašnju odgodu je dobio jer se po mišljenjima liječnika iz zatvorske bolnice nije mogao odgovarajuće liječiti u zatvorskom sustavu. Ukoliko mu u konačnici i nakon uložene žalbe usvoje najnoviju molbu, od nesreće u kojoj je život izgubio talijanski par prošlo bi više od deset godina da krivac za nesreću ne bi izdržavao kaznu.

Horvatinčić je, podsjećamo, na suđenjima tvrdio da je u vrijeme nesreće nakratko izgubio svijest, odnosno da je imao sinkopu, što mu je bilo i uvaženo, ali je ta presuda bila ukinuta.

02. prosinac 2023 02:17