StoryEditorOCM
ForumSMRT HUMANITARCA

Hrvat koji je poginuo u Ukrajini 2014. se borio s Azovcima... Obitelj u šoku: ‘Čuli smo se nekidan, iduća poruka nije dostavljena...‘

Piše Ivana Krnić/JL, PSD
16. rujna 2022. - 21:09

Zagrepčanin Andro Fabijanić (29) poginuo je Ukrajini u konvoju koji je prevozio humanitarnu pomoć. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je smrt hrvatskog humanitarca u Ukrajini, ali bez detalja što se konkretno dogodilo, piše Jutarnji.

- Potvrđujemo informaciju o smrtno stradalom hrvatskom državljaninu, koji je u Ukrajini radio za nevladinu humanitarnu organizaciju. Konzularna služba MVEP-a, zajedno s Veleposlanstvom u Ukrajini, pruža obitelji svu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti - rekli su za Hinu iz MVEP-a.

Obitelj i prijatelji preminulog Fabijanića u šoku su jer su očekivali njegov povratak. Kartu je već imao, a kako je Jutarnji list doznao od njegove prijateljice, već je nekoliko puta mijenjao datum povratka te je u Ukrajini bio više od mjesec dana.

Obitelj u šoku

Iako nema službenih potvrda, nagađa se da je Fabijanić smrtno stradao u dostavnom vozilu koje je prevozilo sanitarni materijal za ukrajinske borce. Vozilo je na cesti navodno naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega, no nitko drugi nije smrtno stradao.

- Želim govoriti o njemu jer ne smije biti zaboravljen - rekla je bliska prijateljica poginulog humanitarca. U šoku je, kao i svi njegovi bližnji koji su se nadali da će se Andro uskoro vratiti kući.

- U ponedjeljak smo se čuli, no sljedeća poruka koju sam mu poslala nije dostavljena - isprekidanog glasa kaže nam njegova prijateljica.

- Posljednje kamo su išli, kako mi je rekao, bio je Slovjansk. To je trebao biti humanitarni koridor, a što se dogodilo putem i zašto je tako moralo biti, ne znam. Njegova obitelj rekla mi je da su svaki dan u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova i da se rješava papirologija za prijevoz u Hrvatsku - govori i dodaje kako im je rečeno da je problematično mjesto gdje se dogodila tragedija jer je tamo još uvijek nesigurno, što otežava cijeli postupak.

Prema njezinim riječima, Andro je bio hrabar i zanimljiv mladi čovjek. Oduvijek je bio sklon humanitarnom radu i pomaganju, "potpuno nevažno radi li se o ranjenoj životinji na cesti ili čovjeku u potrebi". U Ukrajinu se zaljubio odavno i ovo nije bio prvi put da je otišao pomagati narodu te zemlje. Naime, još 2014. kada je izbio rat u Ukrajini, Fabijanić je kao 21-godišnjak otišao u borbu. Tada je otišao kao vojnik, a sada kao humanitarac.

- Bio je tada teško ranjen, ali to ga nije spriječilo da opet ode, ovaj put u sklopu humanitarnog rada - priča Andrina prijateljica i dodaje da su ga odgovarali od polaska. No, to je bilo jače od njega.

Bolnica Mečnikova

S preminulim Androm ‘Slobodna‘ je napravila razgovor 26. rujna 2014. kada je ležao u bolnici Mečnikova u ukrajinskom gradu Dnjipropetrovsku i oporavljao se od ozljeda.

Tada je, kako nam je rekao, bio pripadnik elitnog bataljuna Azov u kojem se nalaze strani borci. Andro je ranjen 4. rujna u blizini ukrajinskog sela Širokina dok je sa suborcima zaustavljao napade ruske vojske. U Ukrajinu je otišao s namjerom da logistički pomogne ukrajinskoj vojsci, ali kada se suočio s prvim valom izbjeglica iz Donbasa i Luhanska, kada je čuo njihove tragične sudbine, odlučio je i sam uzeti pušku u ruke.

- Smeta mi kada pripadnike našeg bataljuna Azov mediji nazivaju stranim plaćenicima. To nije točno, barem to mogu reći za ljude koji su se dva i pol mjeseca borili sa mnom na prvim crtama bojišnice. Mogu to otvoreno reći, ja sam svoj put iz Zagreba do Kijeva sam financirao - ispričao je tada Fabijanić i dodao da do dolaska u Kijev uopće nije znao rukovati oružjem, niti je služio vojsku.

I nakon 2014. ostao je vezan za Ukrajinu. Zaljubio se u jednu djevojku pa je često tamo odlazio. U međuvremenu mu je ta djevojka postala prijateljica.

No, onda ga je život i posjet Ukrajini spojio sa sadašnjom djevojkom koju je u ožujku, desetak dana nakon početka agresije u Ukrajini, doveo na sigurno u Hrvatsku.

- Otišao je po nju i obitelj, a kako je bilo mjesta u vozilu, doveo je ovdje još jednu obitelj. Iako je govorio da više neće ići, to je bilo jače od njega, tako da se u Ukrajinu opet zaputio prije nešto više od mjesec dana. Trebao se vratiti - tužno kaže sugovornica Jutarnjeg. Osim djevojke, koja se trenutačno nalazi u Hrvatskoj, iza sebe je ostavio majku i brata, koji očekuju da se njegovo tijelo preveze u Hrvatsku. Ministarstvu vanjskih i europskih poslova poslali smo upit o proceduri povratka tijela.

16. travanj 2024 16:07