StoryEditorOCM
ForumPROŠIRENA OPTUŽNICA

Hrvati sutra pred novom sutkinjom, slučaj je privukao međunarodnu pozornost: ‘Optužnica će se odbaciti...‘

Piše Goran Penić/JL
13. veljače 2023. - 14:09

Hrvatski državljani uhićeni drugi put u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati ljudima nakon što su posvojili četvero djece iz Konga, sutra će se u 9 sati naći pred novom sutkinjom u ovom slučaju u Ndoli, koja će odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode, kaže za Jutarnji list zambijski novinar koji prati suđenje Hrvatima, Stanfrance Zulu.

- Odlučivanje o zahtjevu za jamčevinu očekuje se sutra. Očekujem da će ovaj put brže biti pušteni iz zatvora uz jamčevinu nego u prvom zahtjevu jer sada znaju uvjete jamčevine. Nakon što im sudac odobri jamčevinu, trebali bi ispuniti uvjete brže nego prošli put – pojašnjava za Jutarnji list novinar Zambia Daily Maila.

Slučaj je, dodaje, privukao međunarodnu pozornost, a očekuje da bi optužnica ponovno mogla završiti odbacivanjem, kao i prvi put.

To temelji na mišljenju aktivistice za ljudska prava iz organizacije Advocate for Justice and Development (AJUD), Beanie Muyangwa, koja je i u prvom suđenju rekla upravo to, a sada opet smatra da bi optužnica ponovno mogla završiti odbacivanjem.

Zulu napominje i kako će ključno za ovaj obnovljeni slučaj biti što će reći nova optuženica, viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom, a koja je u kućnom pritvoru.

Na nju je ovaj put proširena optužnica. Riječ je o djelatnici imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, gdje su Hrvati dvaput uhićeni pri povratku u Hrvatsku, no nije jasno za što se nju konkretno tereti, odnosno koja je njena uloga bila.

Imigracijska služba Zambije prošli je tjedan priopćila kako su Hrvati zajedno sa zambijskom službenicom optuženi za pokušaj trgovine djecom prema članku 3.a stavku prvom Zakona protiv trgovine ljudima i članku 12. To je članak koji je amandmanom iz 2022. dodatno pooštren, pa je za osobe koje trguje djecom s namjerom da ih iskorištavaju predviđena kazna zatvora od minimalno 30 godina do doživotne kazne. Nešto su blaže kazne za pokušaj trgovine djecom, što se Hrvatima stavlja na teret, a za to je predviđeno od 10 do 20 godina zatvora.

Službenik za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Nshinka Namati rekao nam je danas kako prije pojavljivanja Hrvata pred sudom i njihove službenice, ne mogu ništa komentirati.

Podsjetimo, prošli je sudac donio odluku da se suđenje prekida i dao im rok od 48 sati da napuste Zambiju. No, osmero hrvatskih državljana ponovno su priveli imigracijski službenici u zračnoj luci u Ndoli i odveli ih u isti zatvor gdje su ranije bili proveli više od mjesec i pol dana. Prošli tjedan optužnica je obnovljena i proširena na imigracijsku službenicu, a Hrvati su se izjasnili da nisu krivi.

25. travanj 2024 17:39