StoryEditorOCM
ForumSLUČAJ POSVAJANJA

Hrvati u Zambiji ispunili sve uvjete za izlazak iz zatvora, stigao je i novac, no još ih ne puštaju. Evo zbog čega

Piše Sanja Žordić/JL
16. siječnja 2023. - 20:08

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga, iako su danas ispunili sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi četiri hrvatska para bila puštena iz zatvora i kako bi se branila slobode, u kasnim popodnevnim satima, u trenutku pisanja ovog teksta, oni još nisu bili pušteni, piše Jutarnji list. 

Očekivalo se da će ih zambijske vlasti pustiti nakon što ispune sve uvjete - njihov je pravni tim vjerovao da će se to dogoditi još u petak - no sud u ponedjeljak do kasno popodne još nije službeno proveo cijeli taj postupak, pa se neizvjesnost za osmero hrvatskih državljana i njihove obitelji nastavila.

Zdvojne obitelji

Odvjetnica Sandra Marković, koju je angažirala obitelj Sandre Imamović-Subošić, zaposlenice Ustavnog suda koja je sa svojim suprugom Zoranom, bubnjarom Hladnog piva, već više od mjesec dana u pritvoru u Zambiji, također je u ponedjeljak popodne s neizvjesnošću čekala obavijest o tome kada bi uhićeni hrvatski državljani mogli izaći iz pritvora. Kontaktirali smo još neke odvjetnike koje su angažirale obitelji drugih uhićenika, ali ni oni nisu imali mnogo više informacija, osobito ne o tome kada bi njihovi klijenti mogli biti pušteni na slobodu. Najveća je neizvjesnost vladala među obiteljima pritvorenika.

Novac za jamčevinu, koju je zambijski sud prošli tjedan odredio u visini od 1100 dolara po osobi, prikupile su obitelji zatočenih Hrvata te je novac položen u Zambiji vrlo brzo. Nakon što izađu iz zatvora, osmero hrvatskih državljana trebalo bi imati i osiguran smještaj jer će suđenje sasvim sigurno potrajati više mjeseci. Hrvatski posvojitelji, kažu nam sugovornici, sami će si osigurati i platiti smještaj u Ndoli. Prema uvjetima zambijskog suda, morat će predati putne isprave i neće smjeti napuštati zemlju do okončanja postupka te će se redovito morati javljati lokalnoj policiji.

Sudac David Makalichi je, podsjetimo, na posljednjem ročištu prošli tjedan, nakon što su u svojstvu svjedoka tužiteljstva saslušane tri ženske osobe, odlučio Hrvate pustiti da se brane sa slobode, uz nekoliko uvjeta koji vrijede u toj zemlji. Prvi je uvjet bio da uplate jamčevinu od 1100 dolara po osobi, odnosno ukupno 8800 dolara, što su vrlo brzo odradili, a Ministarstvo vanjskih poslova prošle je subote potvrdilo da su jamčevine položene. Zatim, morali su položiti svoje putne isprave, regulirati boravak u Republici Zambiji, te će se nakon puštanja da se brane sa slobode morati javljati policiji. Sve to brzo je odrađeno, no posljednji i jedan od važnijih uvjeta bio je i da za svaku osobu mora jamčiti po dvoje zambijskih državljana. To znači da su morali pronaći 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti. Nikakav poseban uvjet vezano za te osobe, osim toga da su zambijski državljani, nije postavljen, a naši sugovornici kažu kako ne znaju tko su ti ljudi, odnosno kojeg su profila ili zanimanja.

Gdje su djeca?

U svim ovim postupcima ispunjavanja uvjeta za puštanje da se brane sa slobode pomaže im branitelj koji im je dodijeljen po službenoj dužnosti, kao i profesionalni odvjetnik, dodatno angažiran od obitelji.

Podsjetimo, četiri hrvatska para osumnjičena su za pokušaj trgovanja djece. Uhićeni su u zračnoj luci u zambijskom gradu Ndola kada su s četvero djece iz DR Konga - za koje su imali dokumente o posvojenju u DR Kongu, države čije je sudske presude potvrdio i hrvatski sud, a MUP im na temelju tih papira dodijelio hrvatsko državljanstvo - napuštali državu. Vlasti su objavile kako sumnjaju u vjerodostojnost kongoanskih dokumenata. Zambijske vlasti tvrde i da su njihove socijalne službe zbrinule djecu, a predstavniku Veleposlanstva RH nije dozvoljeno da ih posjeti.

22. travanj 2024 19:05