StoryEditorOCM
ForumODLUČENO

Odobrena jamčevina Hrvatima u Zambiji: branit će se sa slobode!

Piše Goran Penić/JL
14. veljače 2023. - 08:54

09:08 Nova sutkinja Jene Bwalya odobrila je Hrvatima u Zambiji da se brane sa slobode. Svatko od njih trebao bi dati oko 1100 dolara jamčevine, putovnice će morati ostaviti u imigracijskom uredu te regulirati privremenu boravišnu dozvolu.

09:03 - Počelo je ročište u Ndoli. Osmero Hrvata i imigracijska službenica izašli su pred novu sutkinju. Odvjetnici Hrvata kazali su kako nema opasnosti od bijega jer se njihove putovnice nalaze kod imigracijske službenice.

Hrvatski državljani, uhićeni drugi put u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati ljudima nakon što su posvojili četvero djece iz Konga, upravo su stigli na sud u Ndoli gdje se odlučuje o njihovu puštanju da se brane sa slobode, piše Jutarnji.hr.

Odluku će donijeti nova sutkinja u ovom predmetu, Jennipher Bwalya. Zambijski novinar koji prati suđenje, Stafrance Zulu, očekuje da će Hrvati ovaj put brže biti pušteni iz zatvora uz jamčevinu nego u prvom zahtjevu jer sad znaju uvjete jamčevine. Ako im sutkinja odobri jamčevinu, trebali bi ispuniti uvjete brže nego prošli put.

Uz Hrvate je u ovoj obnovljenoj optužnici optužena i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom, a koja je u kućnom pritvoru.

Riječ je o djelatnici imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, gdje su Hrvati dvaput uhićeni pri povratku u Hrvatsku, no nije jasno koja je njezina uloga bila.

Imigracijska služba Zambije prošli tjedan priopćila je kako su Hrvati zajedno sa zambijskom službenicom optuženi za pokušaj trgovine djecom prema članku 3.a stavku prvom Zakona protiv trgovine ljudima i članku 12. To je članak koji je amandmanom iz 2022. dodatno pooštren, pa je za osobe koje trguje djecom s namjerom da ih iskorištavaju predviđena kazna zatvora od minimalno 30 godina do doživotne kazne. Nešto su blaže kazne za pokušaj trgovine djecom, što se Hrvatima stavlja na teret, a za to je predviđeno od 10 do 20 godina zatvora.

Podsjetimo, prošli je sudac donio odluku da se suđenje prekida i dao im rok od 48 sati da napuste Zambiju. No osmero hrvatskih državljana ponovno su priveli imigracijski službenici u zračnoj luci u Ndoli i odveli ih u isti zatvor gdje su ranije bili proveli više od mjesec i pol dana. Prošli tjedan optužnica je obnovljena i proširena na imigracijsku službenicu, a Hrvati i imigracijska službenica su se izjasnili da nisu krivi.

26. travanj 2024 23:35