StoryEditorOCM
ForumIZ PRVE RUKE

Hrvatska liječnica iz Milana suradnica je talijanskog ministarstva zdravstva: Zatvorite Hrvatsku. Bolje je tako nego se mjesecima boriti protiv virusa

13. ožujka 2020. - 08:53

- Kada se u Italiji pojavio prvi pacijent zaražen koronavirusom u mjestu Codogno-Lodi, mislili smo, odnosno imali smo iluziju da ćemo uspjeti naći nultog pacijenta i da ćemo zarazu brzo suzbiti. No, već nakon nekoliko dana, kada su se počeli pojavljivati i drugi slučajevi zaraze, shvatili smo da to neće biti moguće i da u Italiji imamo puno žarišta. Zbog toga mi u Italiji sada pokušavamo usporiti epidemiju, a sve iz jednostavnog razloga - nijedan mediciniski sustav na svijetu ne može u tako kratkom vremenu podnijeti toliku potrebu za intenzivnom njegom kolika je sada u Italiji. Zbog toga guverner Lombardije zahtijeva uvođenje još strožih mjera.

- Ako usporimo epidemiju - izdržat ćemo, a ako idućih dana ne uspijemo usporiti njezino širenje, bojim se da intenzivne njege u Lombardiji, s obzirom na aktualni priljev pacijenata, neće izdržati pritisak dulje od 10 dana - kazala nam je prof. dr. Vanesa Gregorc, poznata hrvatska liječnica, specijalistica onkologije i suradnica talijanskog ministarstva zdravstva, koja živi u Milanu i radi u Znanstvenom institutu i Sveučilišnoj bolnici San Raffaele, jednoj od najboljih talijanskih zdravstvenih ustanova.

Učili smo u hodu

U Italiji je do sada koronavirusom (četvrtak oko 12.30 sati) zaraženo oko 12.500 osoba, dok ih je 827 preminulo, pa bi - najgrubljom računicom, dijeleći dva navedena broja - postotak smrtnosti bio 6,6 posto, što je izuzetno puno, odnosno puno više nego kod gripe.

- No, to je brojka, odnosno postotak, samo za one kojima smo napravili briseve (talijanski tampone, op.a.). S obzirom da je brojka zaraženih zasigurno veća, jer ima mnogo onih koji su zaraženi, a da to i ne znaju jer nemaju simptome bolesti, ukupni postotak umrlih na kraju će biti dosta manji - istaknula je prof. dr. Gregorc.

Naša sugovornica kaže da je otegotna okolnost, u sada već pandemiji, bila činjenica što su liječnicu “učili u hodu” o samoj bolesti.

- Iz Kine nismo dobivali nikakve ili gotovo nikakve informacije. Da je situacija u Kini kritična, ostatak svijeta je jako kasno saznao (prvi slučaj u Kini bio je 8. prosinca 2019. godine, a tek se ozbiljnost situacija shvatila sredinom siječnja 2020.). Tako da smo mi u Europi, odnosno u Italiji, jako kasno shvatili protiv čega se borimo. Nismo znali da je inkubacija jako duga, da je prijenos s osobe na osobu jako visok i da su upale pluća teže manifestacije bolesti.

Mi smo prvi put na MSCT uređajima vidjeli kakva su pluća oboljelih od koronavirusa. Slike su jako zabrinjavajuće. Taj koronavirus čini da kisik uopće ne može prodrijeti u pluća i onda se pacijente mora stavljati na mehaničku ventilaciju. Ja ne znam kako će pušači to izdržati, ako se zaraze - pita se prof. dr. Gregorc.

Nitko nije imun

Nitko nije imun na koronavirus.

- To je istina, nitko nije imun i nitko nije zaštićen. Ipak, najugroženiji su stariji ljudi, ali i kod onih mlađih može se stvoriti loša klinička slika. Ipak, valja naglasiti kako će manji broj mlađih ljudi imati težu kliničku sliku. Nju, prema sadašnjim pokazateljima, “stvori” 10 posto pacijenata - naglašava prof. dr. Gregorc.

Naša je sugovornica kaže da je izuzetno zadovoljna kako su reagirale talijanske bolnice.

- Vi to ne možete vjerovati. U samo nekoliko sati se od običnih bolničkih odjela uređivalo zarazne odjele ili intenzivne njege. U bolnicama više ne postoje liječnici po specijalizacijama, svi mi postajemo infektolozi. Odgovornost medicinskog kadra je golema i svi daju sve od sebe da pomognu u ovim teškim trenucima. I ostali dijelovi društva žele pomoći. Mnoge tvrtke i privatne osobe žele donirati novac i dati prijeko potrebna sredstva za normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava - ističe stručnjakinja.

Dodaje kako je razlog njezina istupanja u javnost želja da pomogne i da ljudima ukaže na to s čim se Europa i svijet susreću.

- Ja ne trebam medijsku eksponiranost. No, nisam mogla dopustiti da kao kći, majka i liječnica ne prenesem ljudima što se događa u Italiji i da ne pomognem svojoj Hrvatskoj. U ovim trenucima moramo ljudima dati neku sigurnost, moramo pomoći onima koji su u panici i smiriti ih. Isto tako, moramo onima koji sve ovo ne shvaćaju ozbiljno, već lakonski odmahuju rukama, pojasniti kako bi shvatili što se događa - drži prof. dr. Gregorc.

Po njezinu mišljenu, dobra je stvar što je u Istri (odakle i sama potječe) Krizni stožer zatvorio škole i fakultete.

Tek će se vidjeti...

- Imamo li u ovom trenutku u Hrvatskoj nadzor nad svim osobama koje su zaražene koronavirusom, vidjeti će se kroz 10 do 14 dana. Mislim kako ne možemo biti baš sigurni da taj nadzor Hrvatska ima jer mnoge od zaraženih osoba nemaju simptome.
Moje je osobno mišljenje kako je sada možda bolje uvesti najstrože moguće mjere kretanja u Hrvatskoj, zatvoriti sve, kao što je to uradila Italija, i živjeti u tim uvjetima mjesec dana, nego izgubiti cjelokupnu turističku sezonu i mjesecima se boriti protiv koronavirusa - ističe prof. dr. Vanesa Gregorc.

Za kraj je stručnjakinja poslala i poruku hrvatskim građanima:

- Slušajte Krizni stožer, oni imaju najbolji uvid u situaciju u Hrvatskoj i znaju koje su mjere potrebne i kada - zaključila je prof. dr. Gregorc.

Ne znamo ubija li ga toplije vrijeme


Hoće li sunčaniji i topliji dani 'ubiti' virus?

- Toplinom virusi slabe, a slabi li i koronavirus, to još nitko ne zna, jer se s njim nikada do sada nismo susreli - kaže prof. dr. Gregorc.

Neka su ukinuli brodsku liniju


Prof. dr. Gregorc smo izvijestili kako su hrvatske vlasti u srijedu ujutro dopustile feribotu "Marko Polo" riječke Jadrolinije da uplovi u splitsku luku iz Ancone. Na brodu je, među ostalima, bilo i devet talijanskih državljana.

- S obzirom na ovu kritičnu situaciju u Italiji, to se po mom mišljenju nije smjelo dogoditi, ali dobra je odluka što su nakon toga ukinuli tu brodsku liniju - rekla nam je prof. dr. Gregorc.

22. travanj 2024 04:14