StoryEditorOCM
ForumVELIKA UŠTEDA

Hrvatska obitelj: ‘Od sada kupujemo samo preko granice, razlika u cijenama je golema!‘; Puna kolica namirnica kod nas bi izašlo 30 posto skuplje...

Piše PSD
31. kolovoza 2022. - 21:05
Preko sjeverne granice litra mlijeka košta šest kuna, a jeftiniji su i mliječni proizvodi poput vrhnja i jogurta (ilustracija)Ante Čizmić/Cropix

Dok su plaće i mirovine hrvatskih građana i umirovljenika uglavnom zabetonirane na prošlogodišnjim iznosima, porast cijena u dućanima sve je veći.

Građani se dovijaju da spoje kraj s krajem, pri čemu najčešće posežu za za štednjom i za kupovinom na akcijama. Kada ni to nije dovoljno, neki putuju i preko granice.

Jedno od omiljenih odredišta za kupnju je Mađarska, gdje je forinta u godinu dana devalvirala 15 posto, a osim toga, mađarska vlada je napravila ono što hrvatska stalno izbjegava, zamrznula je cijene osnovnih prehrambenih namirnica.

image

Put preko hrvatske granice često je isplativ

Vlado Kos/Cropix

Zbog toga litra mlijeka u Mađarskoj košta šest kuna, a jeftiniji su i mliječni proizvodi poput vrhnja, jogurta i slično. Kilogram šećera nešto je skuplji od četiri kune, a cijena brašna drži se ispod tri kune po kilogramu. I meso je jeftinije, kilogram purećeg filea košta 31 kunu po kilogramu.

Limenke piva od pola litre koštaju oko šest kuna, kilogram kave u zrnu je 60 kuna, a još su veće uštede uz učlanjenje u klubove trgovačkih centara, piše Klikni.hr.

‘Cijenama kao da je vrijeme stalo‘

Sve to veliki je mamac i za kupce sa sjevera Hrvatske.

"Moj je dojam da su u Mađarskoj cijene ostale iste kao prije, a u Hrvatskoj je sve skuplje. Više se iznenadim kad idem u šoping u Hrvatskoj nego u Mađarskoj", govori jedna bjelovarska obitelj koja često kupuje u Mađarskoj.

image

Mađarski supermarket, raj za dio hrvatskih potrošača

Attila Kisbenedek/AFP

Puna kolica namirnica platili su nešto više od tisuću kuna, procjenjuju da bi iste te namirnice u Hrvatskoj platili 30-ak posto više. Prije šopinga proučili su kataloge preko interneta, usporedili cijene s hrvatskima i napravili konačan popis, piše Klikni.hr.

Nažalost dio Hrvatske koji je daleko od mađarske granice nema takve mogućnosti za šoping, a Bosna i Hercegovina više ne pruža tolike prilike za uštede. Da stvar bude gora, obala ima i najviše cijene i najviše troškove života. Oni koji ne žive od turizma mogu samo tužno primijetiti da Mađarska nema mora, ali ima dobre cijene.

image

Viktor Orban odavno je zamrznuo cijene osnovnih namirnica, što hrvatska Vlada nikako ne čini

Attila Kisbenedek/AFP
20. travanj 2024 10:46