StoryEditorOCM
ForumVELIKA VIJEST

Hrvatska ulazi u Schengen! ‘Pala‘ je odluka u Bruxellesu, dobili smo zeleno svjetlo

Piše PSD
8. prosinca 2022. - 14:33

NOVO 14:18 - Na vijeću ministara EU prošla je odluka o primanju Hrvatske u Schengen, javlja Jutarnji.

I reporter N1 Igor Bobić potvrđuje nelsužbenu informaciju.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novinar Jack Parrock koji prati sjednicu tvrdi kako se ne može postići konsenzus oko ulaska Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen.

- Čujem da Njemačka i Luksemburg sada prijete blokirati hrvatski ulazak u Schengen ako se ne povuče veto protiv Bugarske i Rumunjske, napisao je Parrock na Twitteru.

Češko predsjedništvo i Europska komisija uvjereni su da će Hrvatska u četvrtak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengenski prostor, a nadaju se da će to biti moguće i za Bugarsku i Rumunjsku, unatoč austrijskoj prijetnji vetom.

“Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske”, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe koje će u četvrtak odlučivati o proširenju Schengena na tri zemlje.

Istog je mišljenja i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas. “Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, a nadam se i Bugarska i Rumunjska”, rekao je Schinas.

Schinas je rekao da su sve tri zemlje tehnički spremne za Schengen, da su učinile i više nego što se od njih tražilo. Rekao da su “neka mala oklijevanja” koja postoje političke naravi i da počivaju na pogrešnoj pretpostavci da će proširenjem Schengena biti manje kontrole na vanjskim granicama.

“Bit ćemo jači, a ne slabiji proširenjem Schengena i to znači veću i bolju kontrolu, a ne manju”, rekao je Schinas.

02. svibanj 2024 04:12