StoryEditorOCM
ForumSVE JE NORMALNO

Hrvatski kapetan snimio je kako izgleda promet u Sueskom kanalu nakon što je odsukan brod koji je paralizirao sve na šest dana

Piše Ivica Marković
1. travnja 2021. - 09:40

Isto kao da se ništa nikada nije dogodilo. Tako brodovi prolaze kroz Sueski kanal, nakon što su snažni tegljači odsukali 400-metarski brod 'Ever Given' kompanije Evergreen koji je šest dana bio nasukan u Suezu, postavši medijski, svjetski najvažnija priča. 

Kratki video koji možete vidjeti snimio je hrvatski kapetan, koji upravo sada sa svojim brodom prolazi Suezom. Da bi što prije 'očistili' 400-tinjak brodova koji su sa sjeverne i južne strane, danima čekali ulaz u Suez, Egipćani su povećali broj brodova u konvojima. 

Dok ih je prije u konvoju bilo 20 do 25, sada ih je 45 do 50. Iz jednog od smjerova ulaza u kanal prvo ide 15 brodova, koji stižu u jezero Bitter Lake gdje se usidre, a potom iz istog smjera ulazi još 30-tak brodova, koji se pridružuju ovima u Bitter Lakeu, odakle nastavljaju put prema sjevernom ili južnom izlazu iz kanala, ovisno iz kojeg smjera dolaze. 

Tijekom plovidbe kanalom sve se odvija na najbolji mogući način, a jedini podsjetnik da je tu, do pred nekoliko dana bio nasukan morski div, je gomila iskopanog pijeska i kamenja, u koji se brod zabio svojim pramcem.


'Ever Given' je još na sidru u jezeru Bitter Lake, gdje je dotegljen nakon što je odsukan u kanalu.

image
Ever Given
24. srpanj 2024 13:18