StoryEditorOCM
ForumAFRIČKA AGONIJA

Hrvatski parovi u Zambiji danas su ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se ponovno o krivnji, ima i novih okolnosti

Piše vijesti sd
10. veljače 2023. - 18:02

Hrvatski državljani izvedeni su danas pred sud u Zambiji. Kako doznaje 24sata izjasnili su se da nisu krivi za kazneno djelo koje im se nameće, za trgovinu djecom.

Novo ročište najavljeno je za 14. veljače kad će se odlučivati o zahtjevu za odobravanjem jamčevine i puštanjem da se brane sa slobode, informacije su koje smo doznali od zambijske novinarke koja prati ovaj slučaj.

Otkrila nam je kako se u slučaj uključila i viša službenica za imigraciju (na slici niže u bijeloj košulji), što znači da se slučaj diže na višu razinu.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova jučer je objavilo da Hrvati ovog tjedna neće biti izvedeni pred sud. Kako doznajemo od članova obitelji uhićenih, oni se od njihova ponovnog uhićenja još nisu čuli s njima.

Veleposlanik RH u Pretoriji, Ante Cicvarić, trenutačno se nalazi u Zambiji.

- Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine. Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima - stoji u jučerašnjem priopćenju Ministarstva.

Treba napomenuti kako su 24sata pisala o teškim uvjetima u kojima borave Hrvati u zambijskom pritvoru, gdje su opet završili ovoga utorka. Pisali smo da im je potrebna hitna pomoć, kao i da su im uvjeti u zatvoru teški, da su za jesti dobili brašno pomiješano s vodom, da spavaju na podu, da nemaju osnovne higijenske uvjete. Da su tijekom prošlog boravka u zatvoru tek nakon tjedan dana žene dobile dvije četkice za zube za njih četiri.

- Dvoje je dobilo ranije malariju, a kasnije drugo dvoje. Njima treba terapija, potrošili su je. Jako se brinemo za njih. Zaprepašteni smo ponovnim uhićenjem. Toliko smo se veselili što nam se vraćaju doma i onda odjednom stiže vijest o uhićenju, zavladao je muk. Još ne možemo doći k sebi. Bojimo se za njih, za svoju djecu, za djecu koju su posvojili. Treba im hitna pomoć - ispričali su članovi obitelji za 24sata.

Iako je djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Vinko Ljubičić izjavio kako nije točno da imaju malariju ili da su je imali prozivajući nas za širenje panike, treba naglasiti kako navedeni nije bio u Zambiji niti se susreo s uhićenim hrvatskim državljanima niti je razgovarao s članovima njihovih obitelji.

Istovremeno, kako doznajemo od izvora iz Zambije, situacija u njihovim zatvorima zaista je izuzetno loša, kako smo i pisali, a rekli su nam i kako odvjetnici naplaćuju izuzetno visoke iznose u slučajevima u kojima su uključeni strani državljani. Doznajemo kako su za odvjetničke usluge Hrvati dosad potrošili 10-ak tisuća dolara, a sudskom procesu ne nazire se kraj što znači i nove dodatne troškove za obitelji uhićenih. Oni su, osim što plaćaju odvjetnika, već izgubili novce za avionske karte koje su propale nakon što su Hrvate ovoga tjedna ponovno uhitili u zračnoj luci u Ndoli, kad su planirali poletjeti prema Hrvatskoj. Plaćali su im i privatan smještaj, hranu i lijekove dok su nakratko boravili na "slobodi".

24. travanj 2024 20:23