StoryEditorOCM
ForumIZA RASTA DOLAZI...

Hrvatsko gospodarstvo usporava: pala godišnja potrošnja, a BDP stagnira. Jesu li ovo znakovi ulaska u recesiju?

Piše Hina
30. siječnja 2023. - 18:13

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,8 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a po istoj stopi pala je i na godišnjoj razini.

U prosincu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 3,5 posto, pokazuju podaci DZS-a. U cijeloj prošloj godini promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1 posto.

Pad potrošnje i industrijske proizvodnje u prosincu ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine. U trećem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je bio sporiji rast nego u drugom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

10. prosinac 2023 01:01