StoryEditor
ForumRIJEČ SINOPTIČARA

Hrvatsku će danas pokositi opasna hladna fronta: Promjena će biti velika, vrlo nagla i burna

Piše Jutarnji.hr/HRT/N1
3. listopada 2020. - 09:28
Zvonimir Barisin/Cropix

Hladna fronta danas će se premjestiti preko naših krajeva, zbog čega će biti vremenskih neprilika, prije svega obilne kiše, najavljuje meteorologinja televizije N1 Tea Blažević.

- Oborina će se najprije obrušiti na sjeverni Jadran i gorje gdje će lokalno pasti više od 50 pa i 60 litara kiše po metru četvornom. U takvim okolnostima, treba računati na mogućnost bujičnih poplava!, upozorava Blažević.

- Kiše će biti i u središnjim predjelima unutrašnjosti, no u manjim količinama u odnosu na spomenute, pa bi tako na zagrebačkom području do ujutro moglo pasti 16 litara po m2.

Na istoku će se danas zadržati suho, uz visoke temperature, u Osijeku 30, Slavonskom Brodu, Vukovaru 29 stupnjeva. Posljedica je to pritjecanja toplog zraka u južnoj struji.

Duž obale puše jako i vrlo jako jugo, zbog čega su jutros u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije. Jugo diže visoke valove pa će more danas biti jače valovito pa i uzburkano, što znači valove i preko četiri metra.

Na moru su moguće izraženije nevere, mogu se formirati i pijavice. Posebno treba upozoriti nautičare i pomorce, da danas potraže sigurne luke. Fronta će se dosta brzo premjestiti preko nas, no promjena će biti vrlo nagla, i moguće su burne reakcije atmosfere, zaključuje Tea Blažević.

Burne vremenske uvjete najavio je i HRT.

- Najgore tek slijedi!, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a komentirajući jačanje južine u petak i najavljujući (ne)vrijeme tijekom subote.

- I to s razlogom!, komentira glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Osim u subotu, diljem Hrvatske iznadprosječno visoke temperature zraka, koja će u središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj biti oko dosadašnjih listopadskih rekorda - ponegdje gotovo sigurno i viša od njih - mnogima će smetati i južina, posebice na Jadranu, gdje će prevladavati jako i olujno jugo, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito.

I kiša će mnogima prouzročiti nevolje, osobito od kasnog poslijepodneva do nedjeljnog jutra, kada će u većini krajeva biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena uz mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave.

Od nedjelje će biti mirnije i malo manje toplo, ali i dalje promjenjivo, uz jugozapadnjak i jugo, te uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega, zaključuje Vakula.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić.

- U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu iznadprosječna toplina biti još izraženija nego u petak. Za listopad ponegdje moguće i rekordna zbog najviše temperature oko 30 °C. Pritom će zapuhati umjeren, na udare i jak južni i jugoistočni vjetar, a prevladavat će sunčano. Kiša će stići tek u noći na nedjelju.

Iako manje toplo nego na istoku i u središnjoj Hrvatskoj ne može se zanemariti mogućnost lokalnog temperaturnog rekorda za listopad. Pritom će veći dio dana još biti uglavnom suho i djelomice sunčano, uz većinom umjeren južni vjetar, a kiša uglavnom navečer, praćena grmljavinom, mjestimice i u obliku jačih pljuskova.

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će najmanje toplo, te umjereno do pretežno oblačno, a uglavnom od sredine dana, te osobito navečer bit će kiše i često obilnih pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost bujičnih poplava. Probleme će stvarati i vjetar, osobito jako i olujno jugo na sjevernom Jadranu, zbog kojeg će more biti i jače valovito. Prema kraju dana jugo u okretanju na jugozapadnjak i slabljenju.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije će glavno obilježje vremena biti jako i olujno jugo. Na otvorenom moru valovi će biti i veći od tri metra. Iako uz promjenjivu naoblaku malo kiše može biti i danju - glavnina, mjestimice i obilna, praćene grmljavinom, vjerojatno će pasti navečer i u noći. Temperatura zraka na obali ujutro oko 20 °C, a danju oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo i vjetrovito. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše, a jača kiša i nevere stižu tek u drugom dijelu noći sa subote na nedjelju. Jugo će biti jako i olujno, a more valovito i jače valovito.

Na kopnu u nedjelju u noći i ujutro još kiša, osobito na istoku i pljuskovi, a zatim u većini krajeva razvedravanje, uz malo nižu temperaturu. Vrijeme se neće stabilizirati ni u prvim danima idućeg tjedna, pri čemu je kiša najmanje vjerojatna u utorak. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

I na većem dijelu Jadrana u nastavku vikenda razvedravanje, a mjestimice pljuskovi u početku još na jugu, zatim na sjeveru. U ponedjeljak i utorak promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom, češće u ponedjeljak. S prolaskom fronte u noći sa subote na nedjelju temperatura će se sniziti, a jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, nakratko i sjeverozapadnjak i buru, pa će ponovno zapuhati jugo i jugozapadnjak, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing iz DHMZ-a.

item - id = 1048332
related id = 0 -> 1099738
related id = 1 -> 1034890
15. listopad 2021 01:14