StoryEditorOCM
ForumLOŠE ZA KAVOLJUPCE

I cijene kave lete u nebo: pripremite se na poskupljenje, očekuje se ogroman skok! Evo koliko ćemo plaćati šalicu omiljenog napitka

Piše PSD
30. siječnja 2022. - 14:34

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima – podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Šalica kave zasigurno će biti skuplja, javlja HRT.

Očekuje se da će sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe – poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport. Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je.

Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić. Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu, donosi HRT.

Koliko ćemo onda uskoro plaćati šalicu kave? 

Ako se obistine previđanja o poskupljenju od čak 150 posto, čak i najokorijeli kavoljupci doći će u iskušenje da odustanu od svog omiljenog napitka. Ili, barem smanje dnevnu količinu. Naime, jednostavni izračun potvrđuje da bi u tom slučaju cijene uistinu odletjele u nebo.

Na automatima jedna kava s mlijekom sada prosječno dođe četiri kune, a uz skok od tih 150 posto ubuduće bi njezina cijena iznosila čak 10 kuna.

U kafićima cijene variraju, ali ako uzmemo da je prosječna cijena velike s mlijekom u nekom kafiću izvan centra 12 kuna, uz skok od 150 posto dolazimo do podatka da će gosti ubuduće da tu šalicu morati izdvojiti čak 30 kuna!

U centru su, znamo, kave skuplje i za ovaj izračun uzeli smo prosječnu cijenu od 15 kuna. Kada smo je povisili za 150 posto dobili smo vrtoglavi iznos od 37,5 kuna!

28. travanj 2024 06:13