StoryEditorOCM
ForumMISTERIOZNI RATNIK

I dalje nas kopka tko je čovjek koji je postao branitelj pune 23 godine nakon rata: pokušali smo doznati njegov ratni put, no iz MORH-a smo dobili (ne)očekivan odgovor

Piše Vladimir Matijanić / Slobodna Dalmacija
26. ožujka 2018. - 00:08
MORH

Od prvog dana prosinca i stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, jedan novi branitelj pridružio se impresivnom nizu od petstotinjak tisuća ljudi s tim statusom.
O tome smo već pisali, a ovaj je tekst svjedočanstvo propasti naše nakane da saznamo više o samozatajnoj osobi koja je u hrvatske ratnike službeno upisana s ljupkom zadrškom od 23 godine nakon rata.
Prvi put smo pokušali u petak, 9. ožujka, ali uzalud. Pola mjeseca je prošlo, MORH-u smo slali pitanja i molbe da nam učine dostupnim ratni put našeg (po)ratnika. Sve do druge polovice ovoga tjedna kada smo dobili odbijenicu sljedećeg sadržaja:
– Nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu budući da ne možemo dati podatke o osobi koja je stekla status hrvatskog branitelja, a temeljem čl. 151. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji, između ostalog, kaže da evidencija branitelja nije javno dostupna.
Članci 149. do 151. navedena Zakona govore o evidenciji hrvatskih branitelja – stoji u e-mailu Samostalne službe za odnose s javnošu i izdavaštvo MORH-a.
Prvi stavak 152. članka zaista propisuje da "evidencija branitelja nije javno dostupna" što je s jedne strane apsurdno, jer onemogućava pristup donedavno javnim podacima, a s druge strane ionako dubiozan proces priznavanja braniteljskih statusa desetljećima nakon rata posve izmješta izvan nadzora javnosti.
Zaista, malo što bi bilo interesantno kao doznati detalje iz ratne priče osobe koja je tek ovih dana službeno postala hrvatski branitelj. Ako hoće, neka se javi, rado bismo pisali o njegovu ili njezinu slučaju.

19. travanj 2024 21:44