StoryEditorOCM
ForumAFERA JOSIPE RIMAC

I ravnatelj Carine ostao na poziciji iako je snimljen kako traži ‘rješavanje ispita‘ za brata

Piše JL
19. prosinca 2020. - 13:28

"Žena radi, mora živjeti, proces će trajati, mora primiti plaću", tako je jučer premijer Andrej Plenković komentirao priču koju je u četvrtak objavio Jutarnji list o Nevenki Benić, razriješenoj državnoj tajnici Ministarstva branitelja, koju je, nakon USKOK-ove istrage u kojoj je osumnjičena da je umiješana u namještanje polaganja državnog ispita s Josipom Rimac, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved postavio za glavnu savjetnicu u svom ministarstvu.

Premijer je pak pojasnio kako je ona prije nego što je postala dužnosnica bila državna službenica pa je nakon razrješenja ostala u sustavu.

Slijedom naše priče i ovog premijerova odgovora provjerili smo što se dogodilo s ljudima iz različitih ministarstava i državnih tvrtki koji su obuhvaćeni istragom u aferi vezanoj uz Josipu Rimac. Tako, unatoč činjenici da USKOK ima snimljen razgovor u kojem HDZ-ov ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović Josipi Rimac govori da treba riješiti ispit za njegova brata, on i dalje obavlja dužnost ravnatelja, ali i pomoćnika ministra financija. On je, dakle, dužnosnik, ali Vlada ga nije smijenila.

Također, na dužnosti člana Uprave HEP-a i dalje je HNS-ovac Saša Dujmić, za kojeg se sumnja da je sudjelovao u sređivanju posla u HEP-u sestri Josipe Rimac. Nikola Šulentić i dalje je direktor HEP ODS-a, a Tomislav Jureković, za kojeg se sumnja da je umiješan u pogodovanje tvrtki C.E.M.P. u projektu vjetroelektrana, i dalje je na čelu Upravnog vijeća HERA-e. Iz Ministarstva kažu kako se "tek po ispunjenju uvjeta za razrješenje predlaže pokretanje postupka".

Berošev glavni tajnik

U aferi sređivanja ispita našao se i glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić. Ministar Vili Beroš ostavio ga je na poziciji glavnog tajnika.

U Ministarstvu uprave isključili su iz ispitnih komisija službenice na koje je proširena istraga zbog sređivanja ispita, ali su ih ostavili u Ministarstvu. Tako je Terezija Marić i dalje na mjestu načelnice samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja, Ivana Fišter više nije tajnica u kabinetu ministra, jer je mijenjana uredba o unutarnjem ustrojstvu spojenog Ministarstva pravosuđa i uprave, ali je vraćena na mjesto stručnog referenta, dok je Nada Budimir ostala na mjestu službenice u upravi za inspekciju. Josipa Rimac preko Terezije Marić, sumnja se, sređivala je državne ispite, a Ivana Fišter tereti se da je kandidatima pribavljala testove s pitanjima.

Isključene iz komisija

- Ministarstvo pravosuđa i uprave po saznanjima o proširenju istrage na službene osobe u Ministarstvu koje su sudjelovale u radu državnih ispitnih komisija, a nakon provedenog postupka, isključilo je navedene službenice iz ispitnih komisija. Temeljem postupka utvrđivanja povrede službene dužnosti nije utvrđena povreda službene dužnosti jer rad u Ispitnoj komisiji nije rad u okviru obavljanja poslova, odnosno nije dio rada redovne službe državnog službenika. Državni službenici i namještenici Ministarstva, među kojima i navedene službenice, raspoređeni su na radna mjesta u skladu s propisanim uvjetima i potrebama službe - odgovorili su iz Ministarstva.

Ružica Njavro, nekadašnja šefica kabineta ministrice poljoprivrede i članica upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, razriješena je dužnosti u lipnju, ostavku na mjesto načelnice Gračaca nakon što je izbačena iz HDZ-a iz zatvora je podnijela Nataša Turbić, na osobni zahtjev razriješena je i Ana Mandac, bivša pomoćnica ministra gospodarstva, a na osobni zahtjev smijenjen je i nekadašnji pomoćnik ministra za energetiku Domagoj Validžić. No, budući da je i on državni službenik, i prije ove dužnosti bio je načelnik Sektora za energetiku, i on je ostao u sustavu. Njegova supruga, Anita Validžić, bivša savjetnica ministrice poljoprivrede, potvrđeno nam je, više ne radi u tom ministarstvu.

Smjena nakon pravomoćne presude

U Vladi pojašnjavaju kako je N. Benić prije dužnosti državne tajnice bila službenica i da je vraćena u službu, kao i neki drugi koje je Vlada razriješila dužnosti. Kažu kako su dužnosnike mogli razriješiti, ali da Vlada ne može službenike smjenjivati jer još nemaju niti nepravomoćnu presudu.

Za čelnike u HEP-u kažu kako je to postupak koji traje, a za ravnatelja Carinske uprave i pomoćnika ministra nisu odgovorili zašto nije smijenjen.

24. travanj 2024 14:02