StoryEditorOCM
ForumU IME ZAKONA

I suci zarađuju sa strane, ali za to moraju imati odobrenje. Neki iznajmljuju apartmane, drugi stanove, treći popunjavaju kućni budžet predavanjima

Piše Tanja Gattin/SD
2. rujna 2022. - 12:53

Odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) otkrivaju kako suci dodatno zarađuju i što rade u slobodno vrijeme.

DSV, naime, ne odlučuje samo o tome hoće li nekog suca razriješiti dužnosti ili ga od nje privremeno udaljiti, iako je takvih odluka podosta. Samo na zadnjoj sjednici održanoj 24. kolovoza to tijelo je sudačke dužnosti razriješilo četvero sudaca na vlastiti zahtjev, a još njih petero na prethodnoj sjednici 14. srpnja.

Tada su također produžili privremeno udaljavanje od te važne dužnosti za šestero sudaca (od ranije poznatih javnosti kojim se na teret stavlja primanja mita, neuredno obnašanje sudačke dužnosti, izvlačenje novca iz stečajnih postupaka op.a.).

DSV također donosi odluke može li se određeni sudac uz obavljanje svoje dužnosti baviti turizmom ili iznajmljivati poslovni prostor. Smije li održati predavanje…

image

Ivica Botica, arhivska fotografija

Josko Supic/Cropix

Isto tijelo odlučuje može li sudac u slobodno vrijeme sudjelovati u radu sportskog društva ili saveza, iz čega lako iščitavamo da vole veslanje, ribolov, lov i bridž.

Tako je sredinom srpnja za primjer odlučeno da se Saši Cvijetiću, sucu Županijskog suda u Rijeci, dozvoljava da se, uz obavljanje sudačke dužnosti, registrira kao iznajmljivač apartmana u turističke svrhe, dok su odbacili zahtjev Alenke Paus, sutkinje Županijskog suda u Puli, za odobrenje davanja - stana u najam.

Zbog čega se neki zahtjevi dobacuju, pitali smo Arsena Bauka, saborskog zastupnika koji je član DSV-a, koji je objasnio - odbačaj znači da nije ni potrebna dozvola.

image
Duje Klaric/Cropix

Ivani Bilušić, sutkinji Općinskog suda u Splitu, se odbacuje zahtjev da bude predavačica i voditeljica radionice Hrvatske odvjetničke komore na temu "Opasnosti od ponavljanja djela i određivanje istražnog zatvora" i "Odvjetništvo i komunikacija", ali joj je prije toga odobreno da sudjeluje u projektu "SOS za žrtve i druge ranjive skupine" kao edukator i nositelj istraživanja.

Arsen Bauk za sutkinju Bilušić odgovara isto – njezin zahtjev je odbačen jer joj je to dozvoljeno raditi i bez odluke DSV-a.

Na prethodnim sjednicama održanim ove godine, Ivici Botici, sucu Županijskog suda u Splitu, dopušteno je da obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog veslačkog kluba Gusar, a Mati Radoniću s Općinskog suda u Rijeci da bude član Sportskog ribolovnog društva "Kantrida".

Njegovom kolegi s istog suca, Denisu Putiću, dopušteno je bude član stegovne komisije Hrvatskog bridž saveza, dok Dražen Bence s Općinskog suda u Čakovcu može biti ispitivač i predavač pri Županijskom lovačkom savezu Međimurske županije.

image

Arsen Bauk

Tom Dubravec/Cropix

Jedan sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu tražio je dozvolu za rad u komisiji drugog stupnja pri KBC-u Zagreb, a mnogi njihovi kolege da mogu raditi kao miritelji ili arbitri pri Stalnom sudištu Hrvatske gospodarske komore...

Hrvatski suci, otkrivaju stranice DSV-a, sudjeluju u Županijskom timovima za borbu protiv nasilja u obitelji i nad ženama, nositelji su naslijeđenog OPG-a…

No, vratimo se na tren na broj razrješenja sudačke dužnosti na zahtjev samih sudaca. U DSV-u kažu da je to standardi odljev, najčešće zbog odlaska u mirovinu, što onda formalno potvrđuje DSV.

Ako suci sami ne zatraže odlazak u mirovinu, mogu raditi dok ne navrše 70 godina, a kada im sudačka dužnost prestaje po sili zakona.

I nije rijetkost da suci koriste tu mogućnost da što duže budu radno aktivni.

27. travanj 2024 04:51