StoryEditor
ForumSVE IH JE VIŠE

I Švedska obustavila cijepljenje AstraZenecom: Pojavile su se neke nove nuspojave, radi se o slučaju ozbiljnijem od onog s ugrušcima krvi

Piše JL
16. ožujka 2021. - 11:24
Joel Saget/AFP

Švedska je posljednja europska država koja je iz opreza obustavila cijepljenje AstraZenecom, objavila je švedska zdravstvena agencija.  

"Odlučili smo obustaviti cijepljenje AstraZenecom dok Europska agencija za lijekove ne provede istragu o sumnjivim nuspojavama", objavili su u priopćenju. 

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell rekao je za švedski TV4 kako su se sada pojavile neke nove nuspojave koje dosad nisu zabilježene te da se radi o nekoliko prilično ozbiljnim simptomima. 

Kako je objasnio, radi se o simptomima u obliku poremećaja, a prva takva nuspojava prijavljena je u petak. Napomenuo je i kako se radi o slučaju koji je ozbiljniji od onog s ugrušcima krvi. 

"Neki ljudi dobili su ugruške u različitim dijelovima tijela, dok su neki prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj", rekao je Tegnell i dodao kako su nuspojave zabilježene dva tjedna nakon cijepljenja. 

Jučer su cijepljenje AstraZenecom obustavile i Njemačka, Francuska i Italija koje također čekaju rezultate istrage o mogućoj povezanosti cjepiva i zgrušnjavanja krvi koje se pojavilo kod nekih pacijenata.

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u ponedjeljak da će u četvrtak održati "izvanredni sastanak" nakon što je više zemalja obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika. 

"Sigurnosni odbor EMA-e u utorak će pomnije proučiti informacije i sazvati izvanrednu sjednicu u četvrtak 18. ožujka kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne", objavili su iz EMA-e.

Napominju i kako trenutno ostaju pri stajalištu da su prednosti AstraZenecina cjepiva u prevenciji covida-19 koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava.

item - id = 1084495
related id = 0 -> 1125812
related id = 1 -> 1125658
21. rujan 2021 01:23