StoryEditorOCM
ForumSVE IH JE VIŠE

I Švedska obustavila cijepljenje AstraZenecom: Pojavile su se neke nove nuspojave, radi se o slučaju ozbiljnijem od onog s ugrušcima krvi

Piše JL
16. ožujka 2021. - 11:24

Švedska je posljednja europska država koja je iz opreza obustavila cijepljenje AstraZenecom, objavila je švedska zdravstvena agencija.  

"Odlučili smo obustaviti cijepljenje AstraZenecom dok Europska agencija za lijekove ne provede istragu o sumnjivim nuspojavama", objavili su u priopćenju. 

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell rekao je za švedski TV4 kako su se sada pojavile neke nove nuspojave koje dosad nisu zabilježene te da se radi o nekoliko prilično ozbiljnim simptomima. 

Kako je objasnio, radi se o simptomima u obliku poremećaja, a prva takva nuspojava prijavljena je u petak. Napomenuo je i kako se radi o slučaju koji je ozbiljniji od onog s ugrušcima krvi. 

"Neki ljudi dobili su ugruške u različitim dijelovima tijela, dok su neki prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj", rekao je Tegnell i dodao kako su nuspojave zabilježene dva tjedna nakon cijepljenja. 

Jučer su cijepljenje AstraZenecom obustavile i Njemačka, Francuska i Italija koje također čekaju rezultate istrage o mogućoj povezanosti cjepiva i zgrušnjavanja krvi koje se pojavilo kod nekih pacijenata.

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u ponedjeljak da će u četvrtak održati "izvanredni sastanak" nakon što je više zemalja obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika. 

"Sigurnosni odbor EMA-e u utorak će pomnije proučiti informacije i sazvati izvanrednu sjednicu u četvrtak 18. ožujka kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mjere koje bi mogle biti nužne", objavili su iz EMA-e.

Napominju i kako trenutno ostaju pri stajalištu da su prednosti AstraZenecina cjepiva u prevenciji covida-19 koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava.

19. travanj 2024 01:02