StoryEditorOCM
ForumRASPRODAO ŠIBENIK

I Tony je iskusio Grašinu sudbinu: Radio sam po 280 koncerata u 365 dana; stao sam tek kad sam prvi put završio na infuziji!

Piše ANITA MATIĆ
13. kolovoza 2022. - 23:00

Tony Cetinski je i pred koji dan po tko zna koji put potvrdio svoju karizmu. U jedinstvenom ambijentu prepune pulske Arene, Tony je u nadahnutom i impresivnom izdanju, (ali i s novim kovrčama) otvorio ovogodišnji Adria Summer Festival.

Istinski romantičar na svom domaćem terenu izveo neke od svojih najljepših pjesama, a na pozornici su mu se pridružili i Sergej Ćetković, ali i Matija Cvek s kojim je Tony tom prigodom otpjevao hitove "Lagala nas mala" i "Morski vuk".

Sjajnu karijeru, koja je tijekom puna tri desetljeća, a i malo povrh toga, obilježena nebrojenim hitovima, među kojima je i aktualni singl "Čuvam ljubav", Tony je savršeno pretvorio u koncertni program koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

A u to će se uvjeriti i svi oni koji dođe na Šibensku tvrđavu 14.kolovoza, kada će im glazbenik pružiti odličnu koncertnu priču #samoljubav. A takvih je popriličan broj, baš kao i onih koji su ostali uskraćeni za ovaj spektakl jer su ulaznice razgrabljene tjednima prije.

image
Matija Đanješić/Cropix

Osvježen program

Vaše ljeto je, najblaže rečeno, vrlo aktivno. Pulska Arena, veliki koncerti i u Crnoj Gori, Srbiji uvertira su za veliki koncert koji spremate na šibenskoj Tvrđavi 14. kolovoza. Sigurno vam laska što je koncert tjednima uoči termina rasprodan, a i sudeći po najavama, sprema se nešto posebno...Kako biste vi najavili ovaj vaš spektakl, stižu li vam opet i neki glazbenici u goste?

- U svakom slučaju lijepo je raditi i družiti se sa publikom, te nakon duljeg vremena ponovo konstatirati: "Koliko nas ima". Nakon trideset dvije godine svog glazbenog poziva, ne volim koristiti naziv posla, sretan sam i blagoslovljen što možemo još uvijek uživati kao da smo na početku putovanja. Što se tiče samog programa na Tvrđavi sv. Mihovila, trudimo ga se uvijek osvježiti.

Mnogo radite, svirate i koliko god to veselja i radosti donosilo, zna to biti i vrlo iscrpljujući; evo Petar Grašo je pravi primjer - nedavno je završio i na infuziji zbog iscrpljenosti. Osjećate li vi ponekad posljedice tog tipa, je li se i vama tijekom svih ovih koncertnih godina dogodilo nekad nešto slično i kako izgleda vaš proces regeneracije, prijeko potreban svim onim glazbenicima koji gotovo pa da žive na cesti?

- Kada sam prvi put završio na infuziji odlučio sam prorijediti količinu koncerata. Svojevremeno je znalo biti 280 svirki u 365 dana, često i dvije u danu. To nije imalo smisla raditi, jer koliko god voljeli svoj poziv zdravlje treba biti na prvom mjestu. Kad je potreba za vitaminskim infuzijama, onda idem kod najboljih.

image

Supruga Dubravka njegov je životni oslonac
 

Nera Šimić/Cropix

Dan nakon vašeg koncerta u Šibeniku je i blagdan Velike Gospe. Poznat ste i kao izuzetan praktični vjernik; duhovnost vam je vrlo važna pa time, vjerojatno i ovaj blagdan. Kako ga vi obilježavate?

- Jednostavno, skromno i ponizno u obiteljskom ozračju.

Romantični bijeg

Jeste li uspjeli u ljetni raspored supruga Dubravka i vi "ugurati" i neki romantični odmor ili vam opuštanje takvog tipa tek slijedi? Gdje i kako najradije provodite ljetne praznike?

- Uspjeli smo uloviti do sada četiri dana, no uspjet ćemo skupiti i još nešto dana. Uspjeli smo sačuvati dane samo za naš odmor. Mali Lošinj i moj Rovinj idealne su destinacije, a pogotovo u posezoni tako da ćemo tu pronaći svoj idealan mir i odmor.

Ova godina bila je i vrlo uspješna i po pitanju nagrada, priznanja, a i vaša skladba "Čuvam ljubav" sjajno se primila među publikom. Radite li na novim skladbama, albumu ili to čuvate za hladnije dane?

- Tako je. I ovom prigodom zahvaljujem publici, ali i svim ljudima iz medija što i dalje prepoznaju te cijene ovo što cijela moja ekipa i ja radimo. Što se tiče novog materijala, neke su pjesme već snimljene, a neke snimamo te moram i ovom prigodom reći kako sam presretan sa svojim suradnicima. Sve ćete saznati na vrijeme. Album će vjerujem biti top.

image
Boris Štajduhar

Tijekom karijere "osvojili" ste velike koncertne dvorane na našim prostorima, vaše pjesme spadaju u kategoriju svevremenskih, pokazali ste se i kao sjajan mentor mladim glazbenim naraštajima, tu su i nagrade, imate i glazbenu školu u Opatiji...Unatoč tome, pretpostavljamo da sigurno imate još koji izazov za realizaciju, koji bi to bili?

- Glavni izazov je vrijeme u kojem živimo. "Tko preživi, pričat će!", kaže stara dobra uzrečica. Nije da nas baš inspirira sve ono što svakodnevno slušamo i gledamo, ali mi glazbenici smo tu da pokušamo zatomiti loše stvari i ljude zabaviti ili im bar ponuditi neku bajku, te ih i na taj način pokušati vratiti u bolje dane. Ma samo neka je zdravlja i pjesme jer ionako nije ništa u našim rukama. Uzdamo se u Boga i volimo se. #samoljubav.

Iskrenost zna koštati

Kako vam se sviđa naša mlada glazbena scena, koji glazbenici po vašem mišljenju imaju sjajnu karizmu i recimo mogućnost ostvarivanja karijere vašeg kalibra?

- Nisam prorok, ali jako sam sretan kad vidim kako glazbeno i kao čovjek raste moj Jure Brkljača, ali i svi njegovi kolege. Moram priznati kako me Matija Cvek definitivno osvojio svojom kompletnošću. Ljudima nije dovoljno da samo pjevaš i pišeš pjesme, nego da ih odvedeš negdje sa svojom interpretacijom, a da pritom budeš ti, budeš iskren. I Jure i on imaju te karakteristike, svatko na svoj način. Najvažnije je da ne glume, nego su to što jesu i - amen.

image

Matiji Cveku prognozira blistavu glazbenu budućnost

 

Dren_Kastriote_Sadikaj/ Lara_Kozliček

Ljudi ionako sebi pronađu izvođača. O ukusima se ne raspravlja, ali kad publika osjeti da nisi iskren tu je kraj puta. Iskrenost ponekad nije laka i zna koštati, ali u umjetnosti je uz marljivost pravi put do uspjeha, odnosno svog ostvarenja. I naravno u svemu je najvažnije ostati čovjek, kao svakodnevni i glavni zadatak pomoći, kojom prizemljuješ sebe i svoj ego.

SJAJNA GODINA

Nagrade i u regiji

Tony Cetinski je ove godine, podsjetimo, nastupio i na kultnom festivalu "Beogradsko proleće" te sa pjesmom "Čuvam ljubav" odnio pobjedu i osvojio nagradu Naxi radija za najbolju pjesmu festivala.

- Ne bih tako olako ovu pjesmu svrstavao u samo ljubavnu. Ova pjesma je puno dublja i pjeva o nečemu puno većem od nas ljudi. Možda ćete je shvatiti odmah, a možda će vam trebati neko vrijeme za to, ali sigurno ćete je dugo pamtiti i nećete moći zaboraviti. Upravo svojom jednostavnošću će vam se uvući pod kožu', poručio je svojedobno Tony koji je za skladbu napravio i spot s potpisom Zdravka Terkeša koji je sjajno stopio vizualne kadrove s melodijom i stihovima.

Glavne uloge u spotu, uz Tonyja Cetinskog, pripale su Ani Franjčević i Tomi Ragužu koji su unijeli dodatnu čar ovoj glazbenoj priči.

16. travanj 2024 02:05