StoryEditorOCM
Forum"DA NE PROPADNE"

Ima ih još koji ‘preko reda‘ primaju vakcinu: šef HGK-a uopće nije upisan u registar cijepljenja, preko veze se navodno cijepio i Jambo!

Piše Goran Penić, Ivana Krnić/JL
11. veljače 2021. - 20:49

Damir Boras i njegova supruga očito nisu jedini koji su se cijepili preko reda pod izlikom da se cjepivo "ne baci", doznaje Jutarnji list, a u javnosti se pojavljuje sve više informacija da su se na isti način cijepili i neki drugi; od političara, preko čelnika javnih ustanova, do obitelji nekih liječnika.

Tako je u četvrtak N1 objavio da je cjepivo primio i 54-godišnji predsjednik HGK Luka Burilović, a iako su iz HGK to prvo demantirali, tijekom dana Burilović je priznao da je primio dvije doze cjepiva.

- Imam teški bronhitis, blagu astmu, alergijske poteškoće, respiratorne probleme. Zbog toga sam u dogovoru s liječnicima saznao da spadam u rizičnu skupinu i rekli su mi da se pokušam cijepiti, pravdao se Burilović pred TV kamerom.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da Burilović nije upisan u registar, tako da se ni ne zna gdje je cijepljen.

Od sugovornika iz više zagrebačkih bolnica pak doznaju kako su i neki liječnici doveli svoje roditelje koji su se "slučajno" našli u bolnici baš kada je ostalo doza cjepiva, pa da se "ne baci" primili svoje doze, a poznati metkovski političar Stipo Gabrić Jambo, za kojeg smo dobili dojavu da se cijepio, u razgovoru s nama nije to demantirao.

- Jeste se vi cijepili? - pitali smo Jambu.

- Pa to je nebitno, imate li pametnijeg posla? - odgovorio je Jambo.

- Neki su se političari cijepili, čuli smo da ste i vi? - inzistirali smo.

- Ma to je nebitno - ponovio je i spustio slušalicu.

Nema protokola

Ravnatelji nekih bolnica također su nam priznali kako je bilo pokušaja da se cijepi dio ljudi koji nisu bili na redu za cijepljenje, ali samo, eto, kako se cjepivo ne bi bacilo. Iz jedne bolnice Jutarnji neslužbeno doznaje da je liječnica dovela roditelje i rekla im da čekaju jer će vjerojatno ostati cjepiva, što se na kraju ispostavilo točnim.

Situacije s viškom doza cjepiva događaju se i u drugim zemljama, no ono što je problematično jest to da kod nas ne postoji nikakav protokol tko može dobiti takvo cjepivo. U isto vrijeme, dok se rektor Boras, ali očito i neki drugi, cijepe preko reda, velik dio liječnika obiteljske medicine nije cijepljen i ne znaju kada će biti na redu. Također, u Zagrebu nisu cijepljeni niti ljekarnici. U Zagrebu nije još procijepljena niti prva prioritetna skupina u koju spadaju zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici domova za starije, jer je samo u glavnom gradu 23.000 zdravstvenih djelatnika, a dosad je Grad primio 22.000 doze cjepiva.

Htjeli smo to provjeriti i s glavnim distributerima cjepiva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Iz HZJZ-a su u četvrtak rekli kako je na te ostale osobe izvan plana utrošeno 4635 doza cjepiva, među kojima su i političari, suci, koji su se cijepili kampanjski te, kako tvrde, ponajprije "ostale starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima".

Da ne propadne...

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da su i do njega stizale slične informacije, ali su se sve pokazale netočnima, a na pitanje je li on možda u svom uredu cijepio po tom principu, odgovara kako je to laž te da je zadnji put cijepio protiv gripe svoju, sada pokojnu majku, prije dvije godine. - Protiv covida uopće nisam nikoga cijepio - tvrdi Capak.

Pojašnjava kako se zna dogoditi da ostane cjepiva, jer se netko ne pojavi na cijepljenju, i da bi se te doze trebale davati prioritetnim skupinama koje su na redu ako se ima vremena za to, ali ako nema puno vremena i postoji mogućnost da cjepivo propadne, da je bolje dati bilo kome tko se tamo nađe nego da se baci.

- Cijepe se, primjerice, onkološki bolesnici, koji su mlađi od 50, prije kemoterapije. Naravno da se uvijek mogu dogoditi i neke anomalije, ali na terenu je 5000 procjepitelja i ne možemo mi sve kontrolirati - kaže Capak.

I ravnatelj "Štampara" Zvonimir Šostar demantirao je da se u njegovoj ustanovi dogodilo bilo kakvo cijepljenje preko reda.

- Nema takvih radnji. Mi smo cijepili oko 300 svojih zaposlenika, oko 250 doza vezano je za osobe iz potresom pogođenih područja. Cijepili smo i 18 zaposlenika tvrtke Messer koja distribuira kisik u bolnice - pojašnjava Šostar te dodaje da naručuju i cijepe zdravstvene djelatnike manjih zdravstvenih ordinacija. Zvali smo i ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti, Alemku Markotić, da nam pojasni svoju izjavu da se kod njih cijepilo nekoliko osoba izvan plana, no nije nam se javljala, piše Jutarnji.

23. travanj 2024 22:22