StoryEditorOCM
ForumNOVI UDAR NA VOZAČE

Ima li ovome kraja? Cijene goriva od danas su znatno više; dizel je osjetno poskupio, a evo koliko od ponoći košta litra benzina

Piše JL
29. ožujka 2022. - 08:03

Cijene goriva od danas su ponovno znatno više. Najviše je poskupio dizel čija je cijena za 1,5 kunu viša od one u prethodnom razdoblju.

Tako Eurodizel sada stoji 13,51 kunu po litri, dok cijene Eurodizel premium goriva ponegdje penju i do 15,76 kuna za litru.

image

Cijene Eurodizela

HAK

Na većini benzinskih postaja Eurosuper 95 možete kupiti za 12,45 kuna po litri, dok je prošlog tjedna cijena iznosila 11,83 kuna, piše Jutarnji list.

image

Cijene Eurosuper 95

HSAK

Spomenuti porast posljedica je rasta cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu, a koja je najvažniji dio proračunske formule. Prema podacima s kotacije Platts CIF MED, prosječna cijena benzina prošli je tjedan iznosila 1109 dolara za tonu, a Eurodizela čak 1240 dolara za tonu.

Tečaj dolara također je visok, iznosi 6,87 kuna, što također značajno utječe na visoke maloprodajne cijene goriva.

Rast cijene goriva na mediteranskom tržištu stručnjaci obrazlažu napetostima vezanim za buduće moguće probleme u isporuci zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini, ali i već primjetnom padu opskrbe ruskim derivatima, koji inače imaju značajan udjel u mediteranskom bazenu.

04. prosinac 2022 00:57