StoryEditorOCM
ForumOVO SU REZULTATI VLADINIH MJERA ZA POMOĆ MLADIMA

Imam dvije diplome i 30 godina, a ne mogu se zaposliti. Dosta je, selim se iz Hrvatske!

13. ožujka 2017. - 19:49
nezaposleni

Kad je zagrebački Agronomski fakultet raspisao natječaj za posao knjižničara, Ivana je bila uvjerena da nema bolje kandidatkinje od nje: imala je diplomu inženjerke agronomije, a u siječnju ove godine diplomirala je i na izvanrednom studiju bibliotekarstva. Međutim, nije se mogla ni prijaviti na natječaj jer je - starija od 29 godina.

Naime, Agronomski fakultet, kao i većina poslodavaca ovih dana, nije raspisao natječaj za zapošljavanje djelatnika, nego je tražio osobu za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Radi se o Vladinoj mjeri poticanja zapošljavanja, prema kojoj država u potpunosti snosi troškove naknade (plaće) radnika propisane u visini od 2620 kuna tijekom razdoblja do 24 mjeseca, no radnik mora biti osoba mlađa od 30 godina, piše Jutarnji list.

- Od 12 oglasa koji su u srijedu na burzi rada bili oglašeni za radno mjesto knjižničara, 10 ih je bilo za SOR. U preostala dva tražilo se radno iskustvo od dvije i sedam godina. Vrlo je slična situacija i za radno mjesto agronoma. Naprosto ne postoji način da se u dogledno vrijeme zaposlim u struci jer sam starija od 29 godina.

Ne vidim nikakvu perspektivu osim da pokupim obitelj i selim se iz zemlje - priča Ivana, čiji je puni identitet poznat redakciji, a i nizu institucija kojima je poslala informaciju o svojem slučaju. U dopisu je istaknula kako se setom zakona o poticanju zapošljavanja osjeća omalovaženo, diskriminirano i ograničeno u mogućnostima bilo kakvog profesionalnog i osobnog napretka.

“Molim sve nadležne institucije i sve one koji su u mogućnosti izvršiti bilo kakav utjecaj na izmjenu ove diskriminirajuće mjere Zakona o zapošljavanju da se zapitaju i preispitaju koliko je ljudi starijih od 29 godina njome prisiljeno na odlazak i traženje posla izvan domovine”, napisala je. Odgovor je, kaže, dobila od nadležnog Ministarstva rada.

- Odgovorili su mi da tu mjeru ne smatraju diskriminirajućom. Također su me uputili da za mene postoje druge mjere, kao da nisu svjesni da svi poslodavci, prirodno, žele SOR jer barem godinu dana imaju praktički besplatnu radnu snagu. Zadnjih mjesec dana na HZZ-u gotovo da nema oglasa koji ne traži ljude za stručno osposobljavanje - govori Ivana, koja od stjecanja diplome Agronomskog fakulteta 2002. godine gotovo uopće nije radila u struci, a na burzi je, s prekidima, skupila gotovo 10 godina.

Zbog toga je, kaže, i upisala dodatni fakultet, kako bi si povećala šanse.

Ministarstvo rada ističe kako ne smatraju “diskriminacijom dobno ograničenje za korištenje mjere stručnog osposobljavanja jer će isto dovesti do osiguranja stvarne jednakosti”.

- Naime, mladi do 30 godina čine gotovo trećinu ukupnog broja nezaposlenih, što znači da su upravo oni skupina kojoj treba osigurati bolji pristup tržištu rada - kažu u odgovoru te nastavljaju kako smatraju da “provedba ove mjere ne smije zapriječiti redovite putove zapošljavanja pripravnika, odnosno mjera stručnog osposobljavanja predstavlja mjeru za stjecanje prvog radnog iskustva, a ne zamjenu za zapošljavanje pripravnika.

- Upravo u trenutku kad bilježimo pozitivne rezultate u gospodarskim kretanjima, kao i na tržištu rada, potrebno je promicati stvarno zapošljavanje pripravnika kod poslodavaca - ističu u Ministarstvu, ne objašnjavajući kako će ga poticati te kako će spriječiti da SOR zamijeni pripravništvo: zašto bi poslodavac uzimao pripravnika, kojem mora plaćati 70 posto plaće i doprinose, kad može dobiti radnika preko SOR-a za kojeg treba snositi samo troškove prijevoza, pita se Ivana.

Nadalje upozoravaju kako za starije od 30 godina također postoji institut stručnog osposobljavanja u skladu sa Zakonom o radu, ali tada poslodavac uzima osobu na osposobljavanje samostalno, bez korištenja blagodati mjera. Upućuju i na to da “osobe starije od 30 godina mogu koristiti sve ostale mjere aktivne politike zapošljavanja u svrhu stjecanja radnog iskustva, poput potpora za zapošljavanje kojima se sufinancira trošak plaće u iznosu od 30% do maksimalno 75%”.

Oporbeni SDP najavio je podnošenje ustavne tužbe zbog ovakvih mjera za poticanje, piše Jutarnji list.

 

19. travanj 2024 19:47