StoryEditorOCM
ForumNOVI PODACI

Imamo 44 posto više zaraženih nego prošli tjedan, a jedna preminula osoba nije imala komorbiditete

Piše PSD
22. ožujka 2021. - 11:44

Počela je press konferencija Stožera civilne zaštite, a njen tijek možete pratiti na našem portalu.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 150 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6280.

Među njima su 1033 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata.

Preminulo je 13 osoba, a jedna od njih nije imala nikakve evidentirane komorbiditete, a radi se o osobi od 60 godina izvijestila je Vera Katalinić Janković. Prosjek preminulih je 77 godina i imali su multiple komorbiditete.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 257 789 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5786 preminulo, ukupno se oporavilo 245 723 osobe od toga 779 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21 879 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 477 537 osoba, od toga 2 521 u posljednja 24 sata.

Utrošeno je 390.657 doza cjepiva. Cijepljeno je 311.448 osoba. S jednom dozom je cijepljeno 232.239 osoba, a docijepljeno je 79.209 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika te o usporedbi Hrvatske s ostalim zemljama članicama EU.

- U ovom tjednu smo imali 6.615 novih slučajeva bolesti, a tjedan prije 4566. Brojka od ovoga tjedna je za 44% veća nego ukupna brojka iz prošlog tjedna. Incidencija je 273,5. Najnižu ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu Primorsko-goranska. Na listi zemalja EU Hrvatska je na osmom mjestu.

- Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1422,6 što nas stavlja na 18. mjesto na listi zemalja EU. Danas imamo udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja 6%. U zadnjih 14 dana je to 12,5%. HALMED je zaprimio 1896 prijava nuspojava na cjepivo: od toga 1064 na Pfizerovo, 108 na Modernino i 722 na cjepivo AstraZenece. Za dvije prijave ne znamo na koje su cjepivo bile usmjerene.

Capak se osvrnuo i na daljnji plan cijepljenja.

- Nastavljamo cijepiti po planu. Događa se da neke ordinacije liječnika obiteljske medicine dobiju više cjepiva nego što im treba za drugu skupinu, oni to cjepivo potroše na osobe mlađe životne dobi s kroničnim bolestima, a nakon toga na bilo koga da cjepivo ne propadne. Sada smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja, a onda ćemo prioritizirati sve ostale, osobe mlađe dobi, a bit će tu i neki gospodarski elementi za koje mi epidemiolozi ne možemo odrediti prioritete, nego će to biti određeno na razini Stožera.

Capak je govorio i o cijeni testova na koronavirus.

- Svatko tko dobije uputnicu od liječnika za testiranje, HZZO-u se naplaćuje određena cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje u državnom vlasništvu mogu odrediti tržišnu cijenu testiranja za one koji žele platiti. Privatne ustanove određuju tržišno cijenu svojih testova. Svatko može dobiti uputnicu za testiranje i to se naplaćuje 390 kuna. Ostalo je tržišna kategorija.

Novinari su ga pitali i kada prosvjetni djelatnici i odgajatelji u vrtićima mogu očekivati cijepljenje.

- Oni su sigurno epidemiološki prioriteti, ali sve ovisi o količini cjepiva koje ćemo dobiti u idućim mjesecima. Sada računamo da će količine biti puno veće u drugom kvartalu.

Davor Božinović je odgovorio na pitanje kako će se covid putovnice određivati za osobe cijepljene ruskim ili kineskim cjepivom, te što će biti s gostima koje dolaze izvan EU.

- Razgovori su tek krenuli. Covid putovnice su tu kako bi olakšale kretanje, a to znači i bržu i efikasniju kontrolu na granicama. Postoji niz pitanja o kojima se u europskim krugovima razgovara. Situacija bi trebala biti nešto jasnija do kraja mjeseca. Određeni krug zemalja je izrazio skepsu, na stajalištu su da tu trebaju ući samo cjepiva odobrena od strane EMA-e. Hrvatska nije u toj skupini zemalja, ali o tome se još razgovara. Neke treće zemlje su se cijepile cjepivima odobrenima na razini EU i tu neće biti problema.

Vodi se razgovor i s WHO-om po pitanju tegoba interoperabilnosti, ali i s Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo. Sve je veći broj aviokompanija koje preventivno u svojim materijalima daju do znanja da će njihove usluge moći koristiti samo cijepljeni putnici. Tu se otvara niz pitanja, posebno kako izbjeći diskriminaciju kad cjepivo nije jednako dostupno svima. Ako ostanemo kod toga da je ključ u olakšavanju onima koji su cijepljeni ili su preboljeli covid ili imaju negativan test, nadamo se da će to značiti da neće biti velikih ograničenja za turistički sektor ovo ljeto, rekao je Božinović. 

26. travanj 2024 06:46