StoryEditorOCM
ForumZAPOŠLJAVAJU SVOJE

Imati pouzdanog HDZ-ovca na funkciji često je važnije nego dobiti jackpot, ali i druge stranke imaju svoje mreže...

Piše Marina Karlović-Sabolić
2. veljače 2023. - 11:19

Branko Bačić barem je bio iskren.

– To je nešto što radim stalno – priznao je novinarima novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kad su ga pitali za poruku sa šest imena koju je 2020. poslao šefu splitske podružnice Hrvatskih šuma Ivanu Melvanu. Jedan mjesni odbor na Korčuli prethodne je godine imao svoje ljude uključene u protupožarnu zaštitu, pa su od svojeg Korčulanina Bačića tražili da se pobrine da zadrže status. Zato on, rezonirali su na Korčuli, i jest tu gdje jest.

image

Branko Bačić

Željko Puhovski/Cropix

Jednako su za neke druge ljude i za neke druge pozicije, poslove i angažmane kod donedavnog direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića urgirali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, glasnogovornik Vlade Marko Milić te HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, kao i šef premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić te glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Eldorado u mobitelu

A Jakupčićev mobitel s pohranjenim Viber porukama pokazao se kao pravi eldorado za razotkrivanje HDZ-ove interesne mreže. Važno je imati svojeg čovjeka “u vrhu”. A on je dužan pobrinuti se za sve ostalo. Između ostalog, i za zapošljavanje rodbine, prijatelja i stranačkih kolega, od pozicije pripravnika lovstva u Hrvatskim šumama pa nadalje.

No, da ne bude zabune, na tu “mrežu” malo je tko u hrvatskoj politici imun.

Gvozden Flego, vrsni intelektualac lijevih nazora koji je imao prilike biti ministrom znanosti u Vladi Ivice Račana, otkrio je da ga je jednom prilikom u Banskim dvorima dočekao popis ljudi koje je trebao upisati na sveučilište.

image

Gvozden Flego

Darko Tomaš/Cropix

U Milanovićevoj koalicijskoj Vladi HEP je postao poznati uhljebarij za nižerangirane HNS-ove kadrove. Jednoj članici te stranke u HEP-u su tako zaposleni kći, sin, zet i nevjesta. A nakon što je pune 23 godine bio u mirovini, u Nacionalnom parku Krka zaposlen je Milanovićev bratić. I to na mjestu rukovoditelja tehničkih poslova.

image

Zoran Milanović

AFP

Most je pak u Hrvatske vode za zamjenika direktora svojedobno bio naumio postaviti kuma Bože Petrova. A kako on nije imao statutom propisane uvjete, oni su u tu svrhu i drastično sniženi.

image

Božo Petrov

Damjan Tadić/Cropix

Zapošljavanje “svojih” toliko je rašireno da se nad time više nitko niti ne zgraža. I svi su prigrlili taj modus operandi kao svoj vlastiti.

Mnogi sada strepe

HDZ je, naravno, najdulje na vlasti. Njihova je mreža najrazgranatija, a stranačka “veza” najefikasnija. Imati pouzdanog HDZ-ovca na funkciji u Hrvatskoj često je važnije nego dobiti jackpot na lutriji.

Ipak, obruč se sve više steže. USKOK više ne zažmiri na slučajeve nezakonitog zapošljavanja. Bivše se HDZ-ove ministre Darka Horvata i Josipa Aladrovića istražuje upravo zbog ovakvih stvari.

A mnogi strepe nakon objave sadržaja Jakupčićeva mobitela. Nekada su istražitelji kopali po dokumentima, tražili svjedoke, tajno snimali razgovore. Danas su dovoljne WhatsApp i Viber poruke da nekoga koštaju karijere. 

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

27. travanj 2024 02:43