StoryEditorOCM
ForumIMA PUNO MUTACIJA

Imunolog Trobonjača prilično je zabrinut: ‘Ako novi soj virusa iz Afrike bude imao snažniji prodor, s epidemijom ćemo se vratiti na početak‘

Piše Silvana Uzinić
27. studenog 2021. - 12:38

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu COVID-a 19 s višestrukim mutacijama, koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih, a već dan kasnije naš Nacionalni stožer civilne zaštite donio je mjere ograničenja na granicama za putnike iz nekoliko zemalja.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obveznog testiranja.

Međutim, istog dana stigla je vijest da je novi soj pronađen u Izraelu i Belgiji, što zvuči jako loše iz nekoliko razloga. Znanstvenici se zbog svega onoga što se do sada zna o novom soju pribojavaju crnog scenarija, odnosno povratka krize s epidemijom na početak, s obzirom na to da bi na toliki broj mutacija koji je uočen na razini šiljka spike proteina kod ovog soja, cjepiva vjerojatno bila neučinkovita.

Potvrdio nam je to naš poznati imunolog dr. Zlatko Trobonjača, kojeg smo zatekli prilično zabrinutog.

- Svakako pozdravljam ove mjere ograničenja prilikom prelaska granica premda se bojim da nećemo moći spriječiti ulazak tog soja u Europu. Kad vidimo koliko taj soj ima mutacija, to je jako, jako puno. Te mutacije mijenjaju izgled i strukturu S proteina toliko da ga imunosni mehanizmi koje smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem možda neće moći blokirati. Svaki put kad se pojavi novi soj, ostaje nam da vidimo kolika je njegova imunoevazivnost, što znači izbjegavanje postojeće imunosti koju je čovjek stekao.

Recimo, znamo da je originalna delta varijanta donekle imunoevazivna, odnosno na razini 20-ak posto, što znači ako imate antitijela da vas oko 80 posto tih antitijela štiti, a 20 posto ne. To znamo i po cijepljenima, da se daleko više cijepljenih može inficirati delta varijantom nego što može prijašnjim varijantama. Međutim, ako ovaj novi soj bude visoko imunoevazivan, onda se vraćamo na početak. A za to postoje neke naznake jer ga neki testovi nisu prepoznali. A testovi ga lošije prepoznavaju zato što je značajno promijenjen. Čujte, neke zemlje niti ne sekvencioniraju toliko, nije čudno da su u Velikoj Britaniji pronašli puno sojeva jer su ih jednostavno tražili – kazuje dr. Trobonjača.

U to da je virus već u Europi on uopće ne sumnja, što znači da će vrlo brzi stići i do nas! Ako bi došlo do njegova snažnog prodora, vjerojatno bi se s epidemijom vratili na početak.

Međutim, dr. Trobonjača smatra da je svakako važno vidjeti karakteristike novog soja virusa, dakle kakva je, osim po sposobnosti da izbjegne imunost, njegova prenosivost, odnosno sposobnost da dovede do težih oblika bolesti i smrtnosti.

No, u svakom slučaju, pored toliko uočenih mutacija, čak njih 32, na S proteinu, postojeća cjepiva zasigurno neće biti učinkovita, naglašava naš stručnjak.

- U laboratoriju su napravili Sars-CoV-2 s 20 mutacija u S proteinu, dakle toliko su ga izmijenili da nitko od onih koji su preboljeli ili se cijepili nije imao imunost. Jedino su bili imuni oni koji su preboljeli i nakon toga se cijepili pa se za njih kaže da imaju superimunost ne samo protiv postojećih sojeva nego i protiv svih budućih. No ovdje imamo 32 mutacije, tako da smo sada pred neizvjesnim razdobljem – pomalo je rezigniran naš sugovornik.

Napominje da bi se uz poznatu tehnologiju vrlo brzo moglo proizvesti cjepivo i za novi soj Sars-CoV-2 virusa, ali trebaju proći mjeseci kako bi se ono testiralo, i sve u svemu, situacija nije ohrabrujuća.

- Ipak, ostaje nam nada da će nas i protiv ovoga soja određena količina antitijela štititi, a možda će biti manje prenosiv. Još je dosta rano za zaključke. U svakom slučaju, oprez je svakako dobar i zaustavljanje prometa s nekim zemljama je opravdano. A možda taj novi soj zađe u slijepu ulicu. Sve vrijeme identificiraju se nove varijante COVID-a, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama - pojašnjava dr. Trobonjača.

Inače, belgijski mediji javljaju da je od B.1.1.529, tzv. afričkog soja, oboljela mlada žena koja nije cijepljena i to nakon povratka iz Egipta. Znanstvenici ovaj soj smatraju supermutiranom varijantom koja je prvo zabilježena u Bocvani.

- Najbolja mjera zaštite koja nam stoji na raspolaganju je da zabranimo stranim državljanima da dolaze, a da naši građani koji dolaze iz tih zemalja idu u 14-dnevnu karantenu uz obavezno testiranje na kraju karantene - rekao je u petak glavni epidemiolog dr. Krunoslav Capak.

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Helmholtz centra za infektološka istraživanja u njemačkom Braunschweigu, kazao je za index.hr da za sada nema mjesta za paniku, iako ima za oprez.

"Beta varijanta, koja je također izvorno primijećena u Africi, do sada je bila varijanta s najnaglašenijim imunim bijegom, no bila je potisnuta varijantom delta, koju protutijela i cjepiva bolje prepoznaju, i to jer delta lakše prodire u stanice pa se i brže širi. Stoga nije sigurno hoće li se ova varijanta znatnije proširiti", objasnio je Čičin-Šain.

15. srpanj 2024 16:54