StoryEditorOCM
ForumHOROR U FRANCUSKOJ

Invazija insekata u srcu Europe, vlada panika: Ovo je pakao, posvuda su! U javnom prijevozu se bojim sjesti na sjedalo

Piše JL
2. listopada 2023. - 22:47

Francuska muku muči sa stjenicama, a problem je narastao do tolikih razmjera da je izazvao i političke rasprave, piše Guardian. Tako je gradska vijećnica u Parizu rekla da se invazija insekata krvopija mora riješiti prije Olimpijskih igara sljedeće godine, a ministar prometa pozvao je željezničke i autobusne prijevoznike da spriječe razmnožavanje kukaca na sjedalima u svojim vozilima.

Brojni putnici objavili su fotografije i videozapise insekata u pariškom gradskom prometu, brzim vlakovima i u zračnoj luci Charles de Gaulle što je izazvalo pravi val panike i gađenja.

Neki putnici iz pariškog metroa i lokalnih vlakova rekli su da će od sada samo stajati jer se boje sjesti na sjedala. Tijekom ljeta je jedan posjetitelj kina u Parizu objavio na društvenim mrežama da je kino puno stjenica, nakon čega su kinematografi objavili priopćenje da su sve dvorane temeljito očišćene. Mnoge su tvrtke za fumigaciju (dezinsekciju plinom) kazale da postoji sve veća potražnja za čišćenjem privatnih kuća i stanova.

Protumjere

Ministar prometa, Clément Beaune, rekao je da će sljedeći tjedan sazvati operatere javnog prijevoza ‘kako bi ih obavijestio o protumjerama i što mogu učiniti za zaštitu putnika‘. Također, na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, objavio je da mu je cilj ‘umiriti i zaštititi javnost‘.

Predstavnici pariške gradske vlasti su ovaj tjedan pisali premijerki Élisabeth Borne i zamolili je da osnuje nacionalnu radnu skupinu koja bi se bavila ovom ‘pošasti insekata‘.

Zamjenik gradonačelnika Pariza, Emmanuel Grégoire, na francuskoj je televiziji rekao: ‘Nitko nije siguran. Možete ih dobiti bilo gdje i donijeti kući, a ako ih ne otkrijete na vrijeme, namnožit će se i proširiti.‘

Rekao je i da pariške vlasti primaju sve više poziva u pomoć, a privatnim tvrtkama posljednjih tjedana stiže neuobičajeno mnogo zahtjeva za fumigaciju. Dodao je da vlada mora koordinirati akcije na svim razinama države ‘što je brže i učinkovitije moguće‘.

‘Ovo je pravi pakao‘, rekao je Grégoire i naglasio da je situacija još gora za kućanstva s niskim primanjima koja ne mogu platiti skupu fumigaciju koji obavljaju privatne tvrtke.

Otpornije su

Stjenice, koje su uglavnom iščezle do kraja 1950-ih godina prošlog stoljeća, ponovno su se pojavile u posljednjim desetljećima, no sada su puno otpornije na kemijska sredstva.

Može ih se naći u madracima, ali i u odjeći i prtljazi. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju. Često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju. Novine Le Parisien objavile su u petak na naslovnoj stranici članak o panici oko stjenica, nazivajući taj problem ‘kućnim terorom‘.

Francusko nacionalno zdravstveno i sanitarno tijelo, Anses, objavilo je da je između 2017. i 2022. 11 posto francuskih domova imalo problema sa stjenicama.

Ovaj tjedan je strojovođa na liniji 8 pariškog metroa rekao da je vidio stjenice u svom vagonu. Prometne vlasti rekle su da nema potvrđenih slučajeva stjenica, ali je vlak za svaki slučaj isključen iz prometa i bit će dezinficiran. Željeznički prijevoznici rekli su da se vagoni i sjedala redovito tretiraju kako bi se spriječila zaraza.

Mathilde Panot, čelnica ljevičarske parlamentarne stranke La France Insoumise, rekla je da su stjenice ‘prouzročile pakao za milijune obitelji u ovoj zemlji‘ i da vlada mora hitno djelovati.

Podsjetila je i da su joj se smijali kada je još 2019. pozvala na izradu hitnog nacionalnog plana za borbu protiv stjenica.

‘Želimo da vlada prepozna da je ovo javnozdravstveni problem. Moraju prestati govoriti ljudima da se sami pozabave time kao da se radi o individualnom problemu, dok tvrtke naplaćuju pretjerano visoke iznose za prskanje kemijskih proizvoda na koje su stjenice ionako otporne. To je zdravstveni problem, a također i mentalni problem - ljudi ne mogu spavati, traumatizirani su ili moraju uzimati antidepresive.‘

Rekla je da bi vlada trebala koordinirati djelovanje među državnim tijelima, utjecati na cijene dezinsekcije i zabraniti određene kemijske proizvode koji ne djeluju.

04. svibanj 2024 19:19