StoryEditorOCM
ForumIAKO SMO SE PONADALI

Ipak nije kraj! Zasad ništa od ukidanja pandemije, WHO: "Korona je na prijelomnoj točki, i dalje svjetska opasnost..."

Piše PSD
30. siječnja 2023. - 11:58

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da koronavirus i dalje predstavlja izvanrednu međunarodnu javnozdravstvenu krizu, što je najviši oblik upozorenja te agencije.

Pandemija je vjerojatno u „prijelaznoj točki” koja i dalje zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se „ublažile potencijalne negativne posljedice”, piše WHO u svom priopćenju.

image
Str/Afp

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. U pandemiji je umrlo više od 6,8 milijuna ljudi u svim dijelovima svijeta, a bolest je negativno utjecala na svjetsko gospodarstvo i funkcioniranje društava.

Situacija se mijenja 2020. godine dolaskom cjepiva i terapija, piše Reuters. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je nadu da će se izvanredno stanje ukinuti ove godine, posebice ako se na globalnoj razini poboljša pristup mjerama protiv zaraze.

image
Adrian Dennis/Afp

Savjetnici stručnog odbora WHO-a za status pandemije u prosincu prošle godine rekli su da vjerojatno još nije trenutak za proglašenje njezinog kraja zbog neizvjesnosti oko vala zaraza u Kini koja je krajem 2022. ukinula svoje stroge ‘zero covid‘ mjere.

18. travanj 2024 06:23