StoryEditorOCM
ForumSAMO RIJEČI HVALE

Iskustva mama koje su rodile u Petrovoj: ‘Sve sestre su me tješile i ohrabrivale, osjećala sam se kao kraljica‘

Piše MOZAIK SD
11. siječnja 2023. - 20:02

Ako ne znate koju bolnicu odabrati za vaš porod, možda vam ova iskustva pomognu u odabiru. Ovdje su neka iskustva rodilja iz Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu (Petrova) koje su željele ostati anonimne, piše roditelji.story.hr.

Uzmite u obzir da je svačije iskustvo drugačije i da se nerijetko dogodilo da je jednoj rodilji u jednom rodilištu bilo grozno, a druga za isto ima samo riječi hvale. Odluka je na vama, a iskustva su različita, u ovom slučaju, većina ih je pozitivna. U bliskoj budućnosti ćemo vam prenositi i iskustva iz drugih rodilišta u Hrvatskoj.

‘Ja sam rodila prošle godine u Petrovoj i bila sam sa svime vrlo zadovoljna. Sestre i doktori vrlo ljubazni i normalni. Došla sam tamo s laganim trudovima, doktor me pregledao, bila već 5 cm otvorena, te su zaključili da će me zadržati. Nakon toga su mi odmah dali klistir i onda sam malo šetala po hodniku.

Nakon šetnje po hodniku odveli su nas u naš box (mene i muža). Nakon kojih 2 sata su mi probušili vodenjak i onda su počeli jaki trudovi. Sestra nas pitala želimo li da nam zamrači sobu da nam bude ugodnije, želi li tko vode, da si slobodno pustimo kakvu muziku lagano… ja sam bila ugodno iznenađena. Sve može… i tražila sam odmah epiduralnu i dobila sam.

Jedino nisam zadovoljna sa anesteziologicom jer epiduralana nije dijelovala. A dali su čak dvije doze. Utrnula mi noga, a ono što treba ne. Također više ne rade epiziotomiju… tako da me nisu rezali. Jesam malo popucala, ali me nisu rezali. Također, nisu mi dali niti drip. U biti, došla je sestra s dripom, ali sam ja rekla da ne želim drip i ona je rekla OK i to je to. Sve što su radili ili planirali raditi su lijepo i objasnili. Uglavnom, čista petica za sve osoblje‘, iskustvo je mame koja je rodila 2018. godine.

I mama koja je rodila 2020. ne može biti zadovoljnija porodom u Petrovoj, a tijekom istog, napisala je na jednom forumu, osjećala se kao kraljica.

‘Otvorena sam bila 7 cm kada sam došla, očistili su me, stavili me na drip (za epiduralnu je bilo kasno) i ja nakon pola sata već 9 cm otvorena. Sve sestre su me tješile, vikale ‘možeš ti to‘ i bile uz mene, osjećala sam se kao kraljica... Doktor je bio vrhunski, došao je unutra, govorio mi kako da stiscem dok je on tiskao trbuh i zarezao me jer sam izgubila snagu pa je morao, no nisam iskreno taj rez ni osjetila.

Šivao me također taj isti doktor čim je posteljica bila vani(nakon 20min). Odradio je i to vrhunski, tješio me, govorio kako da se namjestim da mi bude lakše, sestra mu je pomagala čistiti i također je bila divna… Sljedeći put opet Petrova definitivno.

Jedna je mama rodila prošle godine, a prvi porod joj je trebao biti carski.

‘Krenulo je ranije i toliko brzo da su mi u rađaoni preporučili da ipak pokusam prirodno jer sam došla 7 cm otvorena i da ce ići brzo. S obzirom da su mi stvarno uljevali povjerenje, pristala sam.

Sve intervencije su mi objasnili zašto rade i dali mogućnost da odbijem. Iako u boksu preferiraju ležanje, ja sam rekla da ne mogu tako i pitala da stojim i šetkam što su mi dopustili (ovo ne možete ako imate epiduralnu). Nakon sat vremena je počelo baš boljeti pa sam tražila i dobila epiduralnu. Taman kad je prestala djelovati je krenuo izgon pa je bilo bolno, ali nema veze.

Ekipa u rađaoni odlicna, babica se trudila oko mene jako, masirala me i super vodila cijeli porod. Nisu me rezali, ali sam popucala, 3 šava. Doktor je stajao sa strane i gledao, nije intervenirao jer nije bilo potrebe što mi se jako svidjelo. Samo je u jednom trenu krenuo navijat pred izgon i kasnije pregledao posteljicu.

Muž je bio cijelo vrijeme u boksu sa mnom, što je cijeli porod jer nisam isla u predradaonu.

Nakon poroda se ide u sobe. Sobe su super po meni, svaka soba ima wc i tuš, po 2 ili 3 žene su unutra. I frižider. Sve sestre su bile ok, ima ih fenomenalnih i samo korektnih, ali uvijek ih je više pa se svaku smjenu može uhvatii bar jedna fenomenalna za pomoć.

Bebe mogu biti s vama cijeli dan ili ih mogu odnijeti po noći. Prematati ih možete sami ili mogu oni. Puštaju doma nakon 24h ako je porod ujutro i nalazi ok‘, iskustvo je još jedne mame, piše roditelji.story.hr.

28. travanj 2024 09:15