StoryEditor
ForumKONTROVERZE I LJUBAV

Isplivavaju dokumenti, ostaje nejasno zašto nema ni jedne fotografije s vjenčanja Jovanke i Tita pored Iloka?

Piše M.P.
14. listopada 2021. - 22:14

Mogu se izbrojiti na prste oni koji su znali da je tog 15. travnja 1952. godine sklopljen brak između Tita i Jovanke, nedaleko od Iloka.

Prema riječima mještana, vjenčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili, koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. 

Poslije je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu (malo selo u Hrvatskoj), piše najzena.rs. Mediji su prenijeli kako se u njemu Tito po nacionalnosti izjasnio kao Hrvat.


Navodi kako Iločani kažu da su znali za to vjenčanje i kako im to nije nova informacija. Ne znaju koliko je gostiju bilo, ali vjeruju da je bio samo uski krug. 

Titova vila na Pajzošu nekad prije je pripadala grofu Eltzu. Reč je o imanju od stotinjak hektara, na kojem se nalaze vinogradi, šume i nekoliko lovačkih kuća, razni objekti, vila, vinoteka i lovište.

Ondje je bio sagrađen i heliodrom, pa je Tito često dolazio. Iločani kažu da je obožavao loviti.

- Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Mi smo došli ondje raditi kasnije. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene nikakve fotografije koje bi podsjećale na taj događaj - ispričala je Rozalija Džalto, koja je u Titovoj vili kraj Iloka bila domarica sa suprugom Mijom.

image
U arhivu agencije AFP stoji da je fotografija snimljena 20. rujna 1952. i da je na njoj nova supruga maršala Tita, Jovanka Broz
AFP


Titova vila uvijek je bila pod velikim osiguranjem kad bi on dolazio, gospođa Džalto priča kako je u podrumu bilo više od 2.000 boca vina i bačava rakije.

Prenose se njezine riječi kako su se Jovanka i Tito vrlo dobro odnosili prema njima. Nisu imali često prilike razgovarati, ali Tito bi ih, kad god bi ih sreo, pozdravio, pitao kako su, što se radi i slično.

Rozalija Džalto se sjeća i kako su se Jovanka i Tito često šalili i smijali.

Vijest o Titovom vjenčanju s Jovankom u svijetu je plasirana kao prvorazredna senzacija. Gotovo da nije bilo novina u Europi ili SADu, koje na udarnoj strani nisu događaju posvetile veliku pažnju.

image
Jovanka Broz snimljena 1952. godine na kongresu Komunističke partije u Zagrebu
AFP


Agencija Reuters ovako je opisala prvo zajedničko pojavljivanje Tita i Jovanke:

"Beograd, 19. rujna 1952. - Na prijemu koji je priređen u čast britanskog ministra vanjskih poslova u Bijelom dvoru, maršal Tito bio je odjeven u bijelu uniformu sa zlatnim oznakama čina. Njegova supruga, lijepa preplanula brineta, imala je haljinu od bordo satena.

Maršal i supruga primili su goste u predvorju Dvora, bivšoj rezidenciji princa Pavla. Izlazeći prvi put pred strance, gospođa Broz nosila je zlatnu ogrlicu, dok je na haljini imala broš s dijamantima. Crna kosa bila je začešljana u obliku punđe."

Dan ranije, Reuters je iz Beograda emitirao sljedeći izvještaj:

"Jugoslavenska direkcija za informacije stavila je danas na raspolaganje prve slike gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kao što se vidi na snimkama, to je crnomanjasta žena, lijepa i skladno građena.

Na jednoj fotografiji vidi se kako šeće kraj jezera s maršalom Titom i njegovim devetogodišnjim sinom Aleksandrom. Gospođa Broz je približno istog rasta kao i maršal, koji je visok nepunih pet stopa", prenosi najžena.rs.

image
Jovanka i Josip Broz 1959. godine na turneji po Aziji i Africi
AFP


William Gailmore, tada novinar newyorškog "Daily Compassa", ovim je riječima opisao Jovankinu udaju za Tita:

"Vijest da je maršal Tito u svojoj 60. godini uzeo nevjestu od 28 godina, Jovanku Budisavljević, možda je za mnoge iznenađujuća. Budući da sam se s njima upoznao i dugo razgovarao, ja nisam nimalo iznenađen.

Josip Broz Tito, bez obzira na ulogu koju igra na međunarodnoj pozornici i na njegov dramatičan uspon na vlast, jedan je od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo.

image
Portret iz 1970. godine
AFP


Mogu sasvim razumjeti što je jedna mlada žena, 32 godine mlađa od njega, vidjela na njemu. Čak i njegovi neprijatelji priznaju da je on čovjek magnetne snage, s očima i blagim i proročkim, te širokim ramenima ispod plavosijede kose. On se lako i često smije, Tito je osoba koja može inspirirati ljude i privuči žene".

19. siječanj 2022 22:06