StoryEditorOCM
ForumPRAVNI POSTUPAK 

Istraga nasilja tek je krenula: Buntića čeka psihijatrijsko vještačenje, a njegovoj supruzi će tražiti liječnički karton

Piše PSD.
25. rujna 2023. - 21:53

Mučna audiosnimka koju je Klara Buntić, supruga Denisa Buntića, bivšega hrvatskog rukometnog reprezentativca, snimila kako bi pokazala da je žrtva obiteljskog nasilja, tek je prvi korak na mukotrpnom putu. Naime, zbog presumpcije nevinosti za svakoga tko je prijavljen za kazneno djelo, pa tako i za nasilje nad partnericom, tijekom postupka se za sve navode traže dokazi koji će ih nesporno potvrditi.

Zato su već prvi koraci postupanja policije vrlo bitni da bi se kvalitetno obradio slučaj i da ne bi došlo do propusta koji se poslije teško mogu ispraviti. U nastavku postupka bit će saslušani svjedoci i pregledani svi materijalni dokazi.

Među ključnim dokazima će, osim audiosnimke, biti liječnička dokumentacija o ozljedama za koje Klara Buntić navodi da ih je zadobila sada, ali i prije, tijekom pet godina koje je provela sa suprugom. Stoga će se sigurno nabaviti njezin liječnički karton, ali i zatražiti podaci od medicinskih ustanova u koje je dolazila.

Saslušavanje svjedoka

Naložit će se i izrada psihijatrijskog vještačenja Denisa Buntića budući da njegova supruga tvrdi da je osim alkohola konzumirao i drogu. Također će se iz njegova dosjea utvrditi je li otprije prekršajno ili kazneno osuđivan, pogotovo za djela s elementima nasilja.

image

Ljubuški

Denis Jerković/Cropix

Zbog činjenice da imaju maloljetno dijete, vjerojatno će se od nadležnog centra za socijalnu skrb zatražiti podaci ili izrada mišljenja o strukturi i dinamici obiteljskih odnosa. Također će Klara Buntić morati ponovno svjedočiti pred pravosudnim dužnosnicima na tužiteljstvu i sudu.

Upravo to ponavljanje iskaza je za žrtve obiteljskog nasilja dodatno mučenje nakon svega što prožive te se u pravilu zbog toga osjećaju dodatno viktimizirane. Obiteljska drama dogodila se u prošli petak u Ljubuškom, nakon čega je Denis Buntić zadržan u službenim prostorijama policije.

Nakon toga je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog nasilja u obitelji i nelegalnog držanja oružja koje je nađeno u njegovoj kući. Priveden je sutkinji za prethodni postupak suda u Ljubuškom, koja je nad njim odredila mjeru opreza zabrane približavanja žrtvi, unatoč zahtjevu tužiteljstva da se odredi istražni zatvor.

Na njezinu odluku tužiteljstvo je već najavilo žalbu jer smatraju kako je istražni zatvor nužan kako bi se izbjegao utjecaj na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela. Odvjetnica Denisa Buntića, s druge strane, smatra kako nema osnove za određivanje istražnog zatvora.

image

Josip Aničić, tuzitelj Županijskog tužiteljstva županije zapadnohercegovačke

Tom Dubravec/Cropix

Njegovo puštanje na obranu sa slobode ostavlja gorak okus u svjetlu nedavnih događanja u Bosni i Hercegovini, kada je Nermin Sulejmanović, nakon dugotrajnog zlostavljanja, ubio svoju izvanbračnu suprugu Nizamu Hećimović te još dvije osobe. Stoga su sve glasnija mišljenja u javnosti kako je Denis Buntić trebao biti pritvoren radi zaštite žrtve.

Izmjene niza zakona

S problemom obiteljskog nasilja konstantno se vodi borba i u Hrvatskoj, zbog čega se išlo u izmjene više zakona: Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona. Cilj je osnaživanje prava žrtava te se prilikom donošenja izmjena iz toga kuta gledalo na to kako unaprijediti zakonski okvir.

Tako je uvedeno pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza. U slučajevima kada se dogodi kršenje mjera opreza, sud u roku od 24 sata mora donijeti rješenje o zamjeni mjera opreza istražnim zatvorom.

Također policija dobiva ovlasti uhititi nasilnika kada postoji sumnja da je mjera prekršena. Nametljivim ponašanjem i spolnim uznemiravanjem od sada će se smatrati i kaznena djela koja nisu nužno bila dugotrajna.

Za kršenje zaštitnih mjera iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, kojim su sankcionirani prekršaji, moći će se izreći isključivo zatvorska kazna. Iz istog Zakona briše se prekršaj spolno uznemiravanje i prebacuje u kaznenu odgovornost.

02. svibanj 2024 17:15