StoryEditorOCM
ForumZIMSKI UVJETI

Iz HAC-a uputili upozorenje vozačima, posebno naglašavaju četiri važne činjenice koje mnogi sasvim pogrešno shvaćaju

Piše PSD
16. siječnja 2023. - 17:57

S obzirom na vremenske uvjete na cesti te najave DHMZ-a, iz Hrvatkih autocesta poručuju kako smatraju svojom obvezom ‘po stoti put‘ poslati poruku vozačima da ne žure i da vožnju prilagode uvjetima na cesti jer siguran dolazak na destinaciju najveći je dobitak.

Priopćenje HAC-a upućeno svim vozačima prenosimo u cijelosti:

‘Nažalost, ovog vikenda svjedoci smo teške prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom. Hrvatske autoceste iskreno suosjećaju s obitelji stradalog te im ovim putem izražavamo sućut.

Podsjećamo naše korisnike da vožnju prilagode uvjetima na cesti i upozorenjima. Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, međutim u zimskim uvjetima, uvjetima magle ili kiše, sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost. Koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podsjetili na važnost odgovorne vožnje te pridržavanja prometnih propisa i pravila.

Brzina, umor, nepažnja vozača, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između dva vozila te vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Percepcija činjenica

Na pojedinim dionicama autocesta, na snazi su zimski uvjeti te je dobro znati:

Snijeg uvijek iznenadi zimsku službu / Uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati

Cesta mora biti crna/Za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralicu/Broj ralica manji je od broja vozila na cesti i nije moguće svakom vozaču vidjeti ralicu. Kada bi ralice bile ispred svakog vozila prometovanje autocestom bilo bi nemoguće – nastao bi kolaps

Vozila sa zimskim gumama i pogonom na sve kotače, sigurna su ne trebaju se pridržavati posebnih regulacija prometa i ograničenja brzine u zimskim uvjetima/Kao što ne postoji apsolutna sigurnost tako niti najsuvremeniji sustavi pomoći u vožnji, vrsta pogona ili najkvalitetnije gume, ponekad ne mogu protiv prirode i zakona fizike. Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine; samo tako štitimo svoje i tuđe živote

image
Damir Škomrlj/Cropix

Poseban problem u situacijama obilnijih padalina stvaraju tegljači koji timovima zimske službe u mnogočemu otežavaju rad. Tijekom trajanja zimskih uvjeta, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zabrana je prometovanja za tegljače, međutim često se događa da pojedini vozači ne poštuju zabranu.

U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu. Prepriječeni tegljač prvo treba ukloniti s kolnika i tek onda nastaviti čišćenje snijega, za navedeno je potrebno vrijeme.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a ili našoj web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422.

Apeliramo na vozače na odgovorno i savjesno ponašanje u prometu te ističemo važnost praćenja prometne signalizacije, uvjeta na cesti, kao i poruka na info-displejima, a sve kako bi sigurno stigli na svoje odredište.

Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe.

06. svibanj 2024 21:48