StoryEditorOCM
ForumZDRAVLJE IZNAD SVEGA

Iz ruskog veleposlanstva poručili Hrvatskoj: ‘Nadamo se da nećete odugovlačiti s našim cjepivom. U suprotnom, čekat ćete u redu‘

Piše HINA
19. ožujka 2021. - 17:48

Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavom cjepiva Sputnjika V, objavljeno je u petak na Facebook profilu ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj. 

Rusko veleposlanstvo navodi kako "trenutno ruska strana polazi od činjenice kako je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača cjepiva i nadležnih tijela RH, a prije svega Ministarstva zdravstva". 
"Veleposlanstvo izražava nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu na praktičnu provedbu postignutih dogovora neće odugovlačiti."

U suprotnom, kako dalje navodi, "hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene stajati 'u redu', čekajući pristanak EMA-e i Europske komisije toliko dugo koliko oni će za to odrediti", navodi se u objavi.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za njime.
Europska agencija za lijekove (EMA) provodi postupnu ocjenu cjepiva Sputnjik V, u kojoj aktivno sudjeluju i stručnjaci HALMED-a. Medicinski časopis The Lancet nedavno je objavio rezultate kliničkih testiranja po kojima je rusko cjepivo siguran i učinkovit proizvod u borbi protiv koronavirusa. 

Mađarska je prva u EU odobrila Sputnjik V i njime počela cijepiti svoje stanovništvo. Isto cjepivo izazvalo je političke trzavice u Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska, Latvija i Rumunjska zasad čekaju zeleno svjetlo EMA-e za uporabu ruskog cjepiva. 

"Oduvijek smo govorili kako su život i zdravlje iznad svega te u opskrbi lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike pa je važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cijelog planeta ostaje zaprepašteno", zaključuje se u objavi ruskog veleposlanstva.

19. travanj 2024 19:09