StoryEditorOCM
ForumKOLEGE U SUZAMA

Iznenada preminuo poznati novinar i dugogodišnji urednik u Jutarnjem listu Mario Prizmić

Piše Tomislav Kukec/JL
21. siječnja 2023. - 18:10

Tužna vijest o iznenadnoj smrti dugogodišnjeg novinara i urednika Maria Prizmića potresla je novinarski svijet, ali i rastužila brojne njegove prijatelje koji se od Mare, kako smo ga zvali, opraštaju na društvenim mrežama.

Maro je preminuo prerano, u 52. godini života, a uzrok smrti zasad nije poznat.

Tijekom bogate novinarske karijere, Maro je izvještavao za vodeće hrvatske medije, a više godina bio je i noćni urednik u Jutarnjem listu. U novinarstvu je proveo gotovo trideset godina, a često se nalazio i u opasnim situacijama.

Iz Zagreba, u kojem je proveo velik dio života, a u koji ga je dovela strast prema novinarstvu pa je upisao i završio Fakultet političkih znanosti, vratio se u rodni Dubrovnik, koji je volio i uvijek o njemu rado pričao.

Maro je bio kolega i prijatelj, zanimljiv sugovornik, ali i osebujna ličnost koja je ostavila velik trag u hrvatskom novinarstvu.

Svojedobno je za portal Danas ispričao samo jednu od svojih epizoda, a koja dovoljno govori o hrabrosti i humanosti kojom je pristupao novinarstvu kao pozivu, a ne poslu. Našao se, naime, 2000. kao novinar crne kronike na terenu gdje je u Zagrebu muškarac prijetio da će se raznijeti plinskom bocom.

- S obzirom da situacija nije bila niti malo bezazlena, policajci uopće nisu niti pomišljali da od novinara zatraže da odu s mladićem razgovarati, iako je to bio njegov uvjet. Uopće ne znam kako mi je to došlo u glavu, ali u jednom trenutku sam samo došao do najbližeg policajca i predložio mu da pita nadređenog mogu li ja otići gore pregovarati s njim, s obzirom na to da je tražio razgovor s novinarima. Bez razmišljanja je odbio moj prijedlog. Zamolio sam ga da ipak pita tadašnjeg zapovjednika specijalaca te da ću na svoju ruku ići gore i preuzeti svu odgovornost. Rekao sam mu i kako bi to moglo samo pomoći, a ne odmoći, ispričao je Mario.

23. travanj 2024 11:54