StoryEditorOCM
Forum‘NAJTEŽA NOĆ U GAZI‘

Izrael silovito napao, prekinute sve veze; IDF: Ubili smo organizatora napada

Piše Vijesti SD
28. listopada 2023. - 08:16

08:00 IDF preko noći pogodio 150 ciljeva: Bombardirali smo podzemne tunele

Sinoć je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari poručio da će Izrael proširiti svoje kopnene operacije u Gazi.

Izraelska vojska jutros se oglasila o detaljima svojih operacijama u Pojasu Gaze.

IDF je istaknuo da su borbeni zrakoplovi gađali 150 ciljeva, među kojima je i dio Hamasove podzemne mreže tunela u sjevernoj Gazi. To uključuje tunele i podzemne "borbene prostore" i infrastrukturu, navodi se.

Ubijeno je i nekoliko militanata Hamasa, izvijestila je IDF.

Ranije je IDF priopćio da su izraelski borbeni zrakoplovi ubili šefa Hamasovog zračnog ogranka, za kojeg tvrdi da je pomogao u planiranju napada 7. listopada.

U izraelskim zračnim napadima ubijen je šef Hamasovih zračnih snaga, koji je sudjelovao u planiranju napada 7. listopada, priopćila je IDF.

Asem Abu Rakaba bio je odgovoran za Hamasove bespilotne letjelice, paraglajdere, detekciju iz zraka i obranu iz zraka, navodi se u zajedničkom priopćenju s ISA-om.

"Sudjelovao je u planiranju masakra u zajednicama koje okružuju Pojas Gaze 7. listopada. Upravljao je teroristima koji su se paraglajderima infiltrirali u Izrael i bio je odgovoran za napade dronovima na položaje IDF-a", navodi se u priopćenju.

07:15 Stanovnici Gaze imali su najtežu noć od početka sukoba

Kako javlja Al Jazeera, nakon što su prekinute sve komunikacije u Gazi, nema interneta niti telefonskih veza, dopire vrlo malo informacija o tome što se ondje događa.

Iza Palestinaca u Gazi je teška noć puna bombardiranja, a prekid komunikacija se nastavio i u subotu ujutro nakon što je Izrael bombardirao komunikacijske tornjeve i vodove.

Al Jazeera javlja kako ne može izravno stupiti u kontakt sa svojim dopisnicima.

Kako javlja izraelski Haaretz, stanovnici Pojasa Gaze javljaju da su noćašnji napadi iz Izraela bili najintenzivniji u zadnja tri tjedna sukoba.

Broj ozlijeđenih i poginulih zasad nije poznat zbog prekida komunikacija s liječničkim timovima.

IDF je objavio da je u sinoćnjim napadima ubijen čelnik zračnih snaga Hamasa u Pojasu Gaze. Prema izvješću, Atsam Abu Raffa je bio jedan od organizatora napada na izraelske zajednica 7. listopada.

Prema njihovim navodima, trajalo je neprestano bombardiranje u istočnoj Gazi, osobito u sjevernom sektoru, od izbjegličkog kampa Jabaliya do Bet Lahiye i Bet Hanuna. Također su zabilježeni napadi u središnjem pojasu i u Khan Yunisu na jugu.

Izraelska vojska je u petak proširila svoje zračne i kopnene napade na palestinsku enklavu Gazu, no nije objavila nikakve detalje o tome što uključuje "proširenje" njegove kopnene operacije.

06:45 Hamas: Odgovorit ćemo na napade Izraela ‘punom snagom‘

Hamas je objavio da su njegovi militanti spremni suočiti se s izraelskim napadima "punom snagom" nakon što je Izrael objavio da širi kopnene operacije.

Njegovi borci sukobljavali su se s izraelskim trupama u sjeveroistočnom gradu Gaze Beit Hanounu i u središnjem području Al-Bureija, a oba su smještena u blizini granice, priopćilo je kasno sinoć naoružano krilo Hamasa.

Sky News nije u mogućnosti neovisno provjeriti ova izvješća.

"Brigade al Qassama i sve palestinske snage otpora potpuno su spremne suočiti se s [Izraelskom] agresijom punom snagom i osujetiti njegove upade. Netanyahu i njegova poražena vojska neće moći ostvariti nikakvu vojnu pobjedu", rekao je jutros Hamas.

06:43 Izraelski šef diplomacije: Poziv na primirje je vrijedan prezira, uništit ćemo Hamas

Izrael odbija poziv na prekid vatre u Gazi koji je odobrila Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak, a ministar vanjskih poslova te zemlje Eli COhen nazvao ga je "vrijednim prezira" u objavi na društvenim mrežama.

"Odlučno odbacujemo prezreni poziv Opće skupštine UN-a na prekid vatre", napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen na platformi X. “Izrael namjerava eliminirati Hamas baš kao što se svijet obračunao s nacistima i ISIS-om.”

Opća skupština UN-a izglasala je u petak rezoluciju kojom se poziva na trenutni prekid neprijateljstava u ratu između Izraela i Hamasa. Ukupno 120 zemalja glasalo je za rezoluciju, dok je 14 zemalja, uključujući SAD i Izrael, glasovalo protiv. Još 45 zemalja bilo je suzdržano od glasovanja.

U govoru nakon izglasavanja rezolucije, izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rekao je: “Danas je dan koji će ostati u sramoti. Svi smo svjedoci da UN više nema niti trunke legitimiteta ili relevantnosti.”

“Većina u međunarodnoj zajednici pokazala je da radije podržava obranu nacističkih terorista nego podržava državu Izrael koja poštuje zakone da brani svoje civile”, rekao je.

06:31 Prosvjednici zatvorili Grand Central u New Yorku tražeći primirje u Gazi

Stotine prosvjednika koji su zahtijevali prekid vatre između Izraela i Hamasa prisilili su dužnosnike u petak da zatvore Grand Central Terminal, jedno od glavnih tranzitnih čvorišta New Yorka, objavila je Metropolitanska prometna uprava (MTA).

"Željeznička stanica Grand Central zatvoren je do daljnjega zbog prosvjeda", objavio je MTA na svojoj web stranici, pozivajući putnike da koriste alternativne stanice i planiraju dodatno vrijeme putovanja.

Slike na društvenim mrežama prikazuju prosvjednike kako izlaze sa željezničke stanice na 42. ulicu u središtu Manhattana.

"Žalujte mrtve, a borite se do kraja za žive", pisalo je na jednom transparentu podignutom unutar zgrade.

Prosvjede je organizirala skupina pod nazivom Židovski glas za mir, izvijestio je New York Times.

Izraelska vojska je u petak proširila svoje zračne i kopnene napade na palestinsku enklavu Gazu. Hamas, palestinska militantna skupina koja vlada Gazom, rekla je da su njeni borci spremni suočiti se s izraelskim napadima "punom snagom".

28. travanj 2024 18:20