StoryEditorOCM
ForumRASTE BROJ INFEKCIJA

Izraelska studija: Pfizerovo cjepivo efikasno zaustavlja bolest, ali ne i zarazu; Nove analize u pitanje dovode smisao Covid potvrda

Piše PSD
8. srpnja 2021. - 07:54

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravstva, efikasnost cjepiva BioNtech/Pfizer značajno se smanjila posljednjih tjedana. Istodobno, proširila se agresivnija delta varijanta koronavirusa, reklo je ministarstvo, dodajući da je od 6. lipnja efikasnost cijepljenja u sprečavanju zaraze pala na 64 posto. To je slučaj i kod sprječavanja bolesti sa simptomima. Međutim, cjepivo i dalje vrlo dobro štiti od teškog tijeka bolesti i hospitalizacije - naime, 93 posto.

Ministarstvo je istaknulo da su podaci i dalje ograničeni i da je studija preliminarna. Ipak, primjetno je značajno odstupanje od ranijih informacija, piše Deutsche Welle.

Raste broj novih infekcija

U veljači je izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo da je cjepivo BioNtech/Pfizer sprječavalo covid-19 s efikasnošću od 95,8 posto. Pojavu simptoma poput povišene temperature i poteškoća s disanjem sprečavalo je u 98 posto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprečavanja boravka u bolnici, ozbiljnih bolesti i smrti - bila čak 99 posto.

Zbog visoke stope cijepljenja, Izrael se može pohvaliti dobrim rezultatima. Već oko dva tjedna broj zabilježenih novih zaraza koronavirusom znatno se povećava. Prema Ministarstvu zdravstva, u nedjelju su opet 334 osobe testirane pozitivno. Posljednji put je početkom travnja otkriveno više od 300 novih infekcija u jednome danu.

Međutim, otprilike dva tjedna nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s virusom, a većina novih zaraza povezana je s varijantom delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji. Mnogi od zaraženih su mladi. Oko 50 posto zaraženih je cijepljeno, a prije nekoliko tjedana ta zemlja je ukinula praktično sva ograničenja, piše DW.

S obzirom na sve veći broj zaraza liječnici sad raspravljaju kako dalje. Neki zahtijevaju stroža pravila, a ne samo obaveznu masku u zatvorenom prostoru, zahtjev koji ponovno važi, ali se rijetko poštuje.

Drugi stručnjaci upozoravaju protiv stvaranja panike i pozivaju se na zauzetost jedinica intenzivne njege pacijentima s covidom-19 - naime, u Izraelu je taj broj još uvijek vrlo nizak.

Britanska studija: Visoka razina zaštite od teškog tijeka bolesti

Dosad su o efikasnosti cjepiva protiv delta varijante bila dostupna samo britanska istraživanja. Analiza podataka koju je u lipnju predstavila vlada u Londonu također je došla do zaključka da je kompletna zaštita - s dvije doze cjepiva Biontech/Pfizer ili AstraZeneca - vrlo dobro spriječila teške oblike bolesti, piše DW.

Agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da je efikasnost otprilike visoka kao i kod prethodno dominantne alfa varijante. U usporedbi s necijepljenima - za potpuno cijepljene rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 posto.

Pozivajući se na podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, i Stalno povjerenstvo za cijepljenje u Njemačkoj nedavno je izjavilo kako je zaštita od delta varijante koju pruža potpuno cijepljenje - kad se radi o teškom tijeku bolesti - slično dobra kao i kod drugih varijanti koronavirusa.

U konačnici se jedino postavlja pitanje smislenosti covid potvrda s obzirom da cjepivo očito nije dovoljno učinkovito u zaustavljanju prijenosa virusa.

03. lipanj 2023 23:59