StoryEditorOCM
ForumPUTINE POMAŽI

Je li na pomolu obrat oko kupnje cjepiva? Beroš zvao Ruse jer Hrvatska želi kupiti Sputnik V! ‘Situacija je ozbiljna, moramo se pobrinuti sami za sebe‘

Piše Anita Belak Krile, Goran Penić, I. Krnić
2. ožujka 2021. - 21:09

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je razgovarao s ruskim veleposlanikom u Zagrebu kojemu je potvrdio kako je Hrvatska zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa.

Iz Veleposlanstva Rusije potvrdili su da je u utorak 2. ožujka 2021. održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra Beroša, te da je Beroš iskazao zainteresiranost za kupnju cjepiva Sputnik-V u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske.

image
Handout

„Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku.

Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa moramo udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dvaju zemalja”, stoji u objavi ruskog veleposlanstva.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz

Koncept zajedničke europske nabave pred kolapsom

Europska komisija je objavila danas da razmatra hitno odobravanje cjepiva protiv COVID-a kao bržu alternativu strožim uvjetnim odobrenjima kakva su se dosad provodila.

Taj bi korak označio velik zaokret u dosadašnjoj politici odobravanja vakcina, a na to su prisiljeni jer je koncept zajedničke europske nabave pred kolapsom. Hrvatska pregovara o registraciji ruskog cjepiva, Mađarska odavno koristi i rusko i kinesko, Austrija i Danska potpisuju sporazum s Izraelom o nabavi cjepiva, Slovačka i Češka također su naručile rusko cjepivo, Poljska je u kontaktu s Kinom...

“Spremni smo razmotriti s državama članicama sve moguće načine da doista ubrzamo odobravanje cjepiva”, rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

Jedna od mogućnosti mogla bi biti “hitna autorizacija cjepiva na razini EU-a s podijeljenom odgovornošću među državama članicama”, dodao je.

Nacionalna odobrenja za hitne slučajeve dopuštena su prema zakonima EU-a, ali prisiljavaju zemlje da preuzmu punu odgovornost ako nešto pođe krivo s cjepivom, dok prema strožem odobrenju farmaceutske tvrtke ostaju odgovorne za svoja cjepiva.

image
Fredrik Sandberg/AFP

Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA-e potvrđuje i HALMED u kojem pojašnjavaju da bi se u slučaju izvanrednog uvoza cjepiva koje nije odobreno u Europskoj uniji, cjepivo moglo staviti u promet u Hrvatskoj, piše Jutarnji ist

Brža procedura

- Riječ je o postupku koji je znatno kraći i uključuje manje provjera od postupka odobravanja. U ovom slučaju postupak bi se mogao provesti ako se podnese zahtjev i dokumentacija u svrhu provjere kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti cjepiva. Procjenu o trajanju postupka te potrebnim koracima bilo bi moguće donijeti tek na temelju uvida u dokumentaciju koja bi HALMED-u u tom slučaju bila dostavljena - kažu iz HALMED-a.

Ipak, dodaju da HALMED još nije zaprimio takav zahtjev i dokumentaciju, ali su upoznati s komunikacijom s ruskim vlastima radi ishođenja te dokumentacije.

Tjedan odluke

Iz HALMED-a kažu kako je, prema informacijama EMA-e, proizvođaču cjepiva Sputnjik V zasad pružen znanstveni savjet u sklopu kojeg je informiran o važećim regulatornim i znanstvenim smjernicama za razvoj cjepiva.

- Kao i kod prethodno odobrenih cjepiva, kad postupak ocjene te potom i odobravanja bude pokrenut, Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i provest će temeljitu znanstveno-stručnu ocjenu predmetnog cjepiva te donijeti zaključak o djelotvornosti, sigurnosti i kakvoći.

image
Russ
Mikhail Metzel

U tom slučaju će se, jednako kao i za dosad odobrena cjepiva, provesti postupak postupne ocjene dokumentacije o lijeku pri EMA-i, dakle u znatno kraćem roku u odnosu na uobičajeni postupak odobravanja (koji inače traje 210 dana) - pojašnjavaju i zaključuju kako se, prema dostupnim informacijama, očekuje da bi postupak postupne ocjene za cjepivo Sputnjik V pri EMA-i mogao biti pokrenut sredinom ožujka, stoga u HALMED-u očekuju brzo odobravanje cjepiva.

S obzirom na situaciju s cjepivom u Europi i svijetu, Hrvatska bi, kako doznajemo, mogla za tjedan dana donijeti političku odluku o nabavi ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V.

Više izvora iz HDZ-a kaže nam kako je sada potpuno jasno da se moramo pobrinuti sami za sebe jer je problem s cjepivom sada još i veći nego što je bio u trenutku kad je u Jutarnjem listu prije dva tjedna ekskluzivno objavljeno da se s ruskom stranom pregovora oko nabave veće količine cjepiva i prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

- Situacija se dodatno promijenila u posljednjih nekoliko dana. Slovačka se odlučila za Sputnjik V, u Češkoj su prelomili da se ide u nabavu, Mađarska već koristi i rusko i kinesko cjepivo, Poljska cijepi kineskim cjepivom, a posljednje je da je i Austriji prekipjelo i ponudila je proizvodnju Sputnjika V te pregovara s Danskom i Izraelom o mogućoj proizvodnji drugih cjepiva kod njih - kažu sugovornici u HDZ-u.

Pregovori s Rusijom

- To znači da je Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s Rusijom. Zatražena je dokumentacija, a za tjedan dana trebali bismo imati više informacija kada će Vlada odlučiti koji je najbolji put za nas - objašnjavaju naši sugovornici.

Podsjećaju kako je situacija s opskrbom cjepiva od sve tri kompanije, od kojih je Hrvatska naručila velike količine, još i gora nego što je bila. SAD je registrirao cjepivo kompanije Johnson & Johnson od koje je Hrvatska naručila 900.000 doza, ali Amerika ne daje cjepivo koje se proizvodi u SAD-u sve dok ne cijepi svoje stanovništvo.

Otkrivaju da se pregovara samo s Rusijom, a ne i s Kinom o čijem cjepivu ne znamo puno, dok je o Sputnjiku V pozitivno pisao ugledni Lancet.

24. travanj 2024 18:34