StoryEditorOCM
ForumNEVJEROJATAN SKANDAL

Je li turska bolnica prevarila roditelje smrtno bolesnog djeteta iz Srbije? Mališanovo beživotno tijelo nisu htjeli vratiti obitelji

Piše PSD
14. prosinca 2022. - 19:19

- U bolnici „Medipol“ u Turskoj umrlo nam je dijete, iako su garantirali izlječenje, a onda nam nisu dali da ga donesemo u Srbiju i sahranimo, jer, kako tvrde, troškovi terapija, ni bolničkih dana, nisu podmireni, pa je njegovo malo, beživotno tijelo, trebalo ostati u zalog - kroz suze i bijes priča za Nova.rs Danijel Petrović, otac desetogodišnjeg Davida, koji je 10. prosinca od posljedica teškog oblika leukemije preminuo poslije duge i lavovske borbe.

Kako bi tijelo preminulog dječaka bilo vraćeno njegovoj obitelji, potrebno je uplatiti 39 tisuća eura. 

- Ne znam kako su u Vladi Srbije saznali za naš slučaj, ali pomogli su. Rečeno mi je u Fondaciji ‚Budi human‘, preko koje smo sakupljali novac, da se čak i predsjednik Aleksandar Vučić angažirao i da se uključila ambasada u Turskoj. Zajedničkim naporima uspjeli su dogovoriti s bolnicom da odobre preuzimanje tijela, tako da David stiže s majkom, sestrom i djedom, privatnim avionom, a u petak će biti sahranjen - priča Danijel.

Bolnici u Turskoj za Davidovo liječenje dosad je uplaćeno 150.000 eura, ali liječnici tvrde da postoji dodatni dug. Srpska ambasada bolnicu nadzire jer vjeruju da postoji sumnja da je bolesno dijete bilo žrtva prevare. 

- U Fondaciji na njegovom računu ima 22.900 eura tako da nedostaje još 16.100. Taj novac smo pripremili za slanje, pa kad sakupimo ostatak da onda će dobiti sve. Međutim, iz ambasade su nam rekli da ne šaljemo ništa, jer postoji sumnja da taj dug nije realan. Kada su tražili da odobre preuzimanje Davidovog tijela, iz ambasade Srbije su zahtijevali kompletnu dokumentaciju i sve račune, ali im to nisu dali. Bilo je nerealnih troškova koje ne znamo kako objasniti, kao i lijekova za koje nitko ne zna zašto su mu davali, a samo jedan, koji je navodno stigao iz Amerike, koštao je čitavih 40.000 dolara. Za taj lijek su garantirali da će mu pomoći, a njemu je poslije bilo mnogo gore stanje - u očaju priča otac srpskom mediju.

image

Davidovi roditelji vjerovali su turskoj bolnici

B. Boissonnet/Bsip Via Afp

A to, nažalost, nije sve

- Davidova sestra, naša petogodišnja kćer, trebala mu je donirati koštanu srž. Iz bolnice su tražili da ona mjesec dana provede u hotelu koji će dnevno koštati 50 eura, gdje će imati tri obroka. Kada smo je doveli, smjestili su je u neko sobu u okviru bolnice, bez ijednog obroka, a dan je koštao 120 eura. Morali smo kupovati hranu iz preskupih bolničkih restorana, jer nisu dozvoljavali da izlazimo. U mjesec dana su joj jednom izvadili krv i ništa više. Mogla je doći u Tursku kad David bude spreman za transplantaciju, a ne da sjedi u toj sobi toliko dugo, a da oni samo kucaju račune. Naš sin, nažalost, transplantaciju nije dočekao, a iz ambasade kažu da ako ne dobiju dokaze za troškove liječenja, tužit će bolnicu - priča Danijel.

image

Davidova sestra mjesec dana provela je u bolnici

Digicomphoto/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Otac preminulog dječaka tvrdi kako je David već prošao kroz dvije transplantacije u Beogradu na Institutu za majku i dijete „Dr Vukan Čupić“, ali one nažalost nisu pomogle.

- Liječnici su odbili potpisati zahtjev roditelja za liječenje o trošku države, koji bi s odgovarajućim dokumentima odobrio Republički fond za zdravstveno osiguranje -  tvrdi otac. 

 

 

01. svibanj 2024 21:05