StoryEditorOCM
ForumISTRAGA U TIJEKU

Jedan svećenik već otpušten: Nadbiskupija u Splitu prijavila četiri slučaja spolnog uznemiravanja maloljetnika

Piše PSD
26. svibnja 2023. - 20:06

Državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je Dalmatinskom portalu da u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom provode izvide u slučajevima koje je prijavila Nadbiskupija splitsko-makarska. Radi se o četiri slučaja spolnog uznemiravanja maloljetnika i sumnji u kaznena djela protiv spolne slobode. 

Nadbiskupijski ordinarijat u Splitu izvijestio je kako je u godinu dana zaprimio četiri vjerodostojne informacije o kažnjivim djelima protiv šeste Božje zapovjedi počinjene od strane klerika prema maloljetnicima ili ranjivim osobama. 

‘U skladu s propisima kanonskog i civilnog prava poduzete su sve potrebne mjere predviđene crkvenim i državnim zakonodavstvom u takvim slučajevima. Slijedom toga, Sveti Otac je u jednom predmetu izrekao otpust iz kleričkog staleža, dok su ostali predmeti još u postupku. 

Splitsko-makarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobama koje su tim događajima pogođene. Ujedno izražavamo beskompromisan stav u suočavanju s takvim zlouporabama koje narušavaju povjerenje prema crkvenoj zajednici‘, poručili su iz Nadbiskupijskog ordinarijata.

04. listopad 2023 22:04