StoryEditorOCM
ForumUČENICI ŠIRE VIRUS?

Jesu li škole najveća žarišta zaraze? Online nastava zasad se održava u samo četiri sredine, a ravnatelji se nikako ne slažu s tvrdnjama epidemiologa

Piše Marijana Cvrtila/SD
18. listopada 2021. - 21:28
Sinj, 160921. OS fra Pavla Vuckovica. Sinjski gradonacelnik Miro Bulj pozvao je ucenika da ne nose maske u skolu.Josko Ponos/Cropix

Epidemiolozi od sredine rujna upozoravaju na to da je dobna skupina od 10 do 19 godina, dakle školska djeca, skupina s najvećim brojem novozaraženih koronavirusom, te da su takozvana žarišta među njima najčešća upravo zato što mnogo sati provode zajedno.

Prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), nakon što je povratkom u školske klupe na nastavu uživo na početku nove školske godine naglo skočio broj novozaraženih učenika, u proteklih mjesec dana brojke oboljelih su se više-manje ustabilile, ali su prošlog tjedna opet počele rasti. Značajno je pak pao broj izrečenih samoizolacija učenika, odnosno u mjesec dana gotovo se prepolovio.

Broj oboljelih

Tako je u tjednu od 12. do 18. rujna broj oboljelih učenika bio 1824, u tjednu od 19. do 25. rujna 1767, potom u tjednu poslije (26. 9. do 2. 10.) 1962, slično kao i od 3. do 9. 10., kad ih je bilo 1958. Prošlog tjedna, od 10. do 16. listopada, broj se povećao na 2191 oboljelog učenika, a i u ponedjeljak (jučer) bilo ih je više od 2000, to jest ukupno 2077. No, dok je sredinom rujna u samoizolaciji bilo više od 10.000 djece učeničke dobi, u ponedjeljak ih je bilo gotovo upola manje, točnije 5848.

U međuvremenu je, podsjetimo, HZJZ donio odluku prema kojoj se, u slučaju da jedan učenik u razredu oboli od COVID-a 19, u samoizolaciju više ne šalje cijeli razred, nego samo oni učenici koji sjede s njim u klupi ili u polumjeru od dva metra u svim smjerovima, te oni koji su putovali s njim više od 15 minuta nekim prijevoznim sredstvom. Također, vrijeme samoizolacije skraćeno je s 14 na 10 dana.

Međutim, zanimljivo je da, unatoč tome što je učenička populacija od 10 do 19 godina vodeća prema broju novozaraženih, online nastava (model C), barem zasad, nije masovna pojava u našim obrazovnim ustanovama. Konkretno, prema podacima MZO-a, od početka školske godine svega su četiri škole prijavile prelazak na takav oblik nastave – Osnovna škola "Vitomir Širola-Pajo" iz Nedešćine u Istarskoj županiji zbog iznimno je nepovoljne epidemiološke situacije u virtualnu nastavu prebacila sve učenike predmetne nastave u matičnoj te u područnoj školi, i to od 18. do 22. listopada. U online nastavi je prošli tjedan bila i Područna škola "Dr. Blaž Jurišić" iz Vrgade, koja je u sastavu Osnovne škole "Pakoštane".

Među srednjim školama prema modelu C ove su školske godine radile Tehnička škola "Ruđer Bošković" iz Zagreba te Srednja škola "Gračac". Sve ostale u najvećem broju nastavu izvode uživo (model A) ili kombinirano (model B), a u online nastavi završi tek pokoji razred ili učenici neke škole ako im je izrečena mjera samoizolacije.

Također, u školama, kao i protekle godine, prevladava mišljenje kako djecu svakako treba što je moguće duže zadržati u nastavi uživo, a i ne slažu se s ocjenom da su škole žarišta zaraze. O nekim mjerama HZJZ-a mišljenja su podijeljena.

– Ne bih se složio s tim da su škole žarišta. Kod nas je u Područnoj školi u Vrgadi ukupno svega osam učenika, od kojih je dvoje bilo zaraženo, pa smo ih prošli tjedan radije sve ostavili u online nastavi. Sad su svi dobro, danas su se vratili na nastavu – kaže ravnatelj Osnovne škole "Pakoštane" Andrija Vanjak. U nekim školama, pa tako i ovoj, veći problem predstavlja ravnati se prema uputi HZJZ-a da u samoizolaciju treba slati samo učenike koji sjede najbliže zaraženom učeniku, odnosno u radijusu do dva metra.

– Imali smo prije tri tjedna u matičnoj školi jedan cijeli osmi razred u samoizolaciji. Nama je problem što nemamo fiksni raspored sjedenja djece i teško je utvrditi tko je kome bio najbliži lijevo ili desno. Zato nam je bilo najbolje kontaktirati roditelje i u dogovoru s njima odlučili smo cijeli razred staviti u online nastavu – kaže ravnatelj Vanjak.

– Škole nisu žarišta. To bismo mogli tvrditi kad bismo imali dokaze da se zaraza prenijela s jednog učenika na drugog unutar škole. Ali mi nemamo transmisije koronavirusa u školi, da imamo, onda bi bilo i zaraženih učitelja, a mi ih u ovom trenutku nemamo. Svaki slučaj analizirala je naša školska liječnica. Dijete najčešće oboli unutar obitelji – kaže Đuro Baloević, ravnatelj Osnovne škole Vjekoslava Paraća iz Solina i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Njegova škola zasad nije morala prijeći na online nastavu, a on kaže kako je sa zarazom bilo gore na početku školske godine nego sada.

– Znamo točno kada je to bilo. U Solinu smo imali proslavu Dana grada i blagdan Male Gospe taman na početku nove školske godine. Obično kad su neka veća javna događanja, a slično je bilo i u Sinju nakon blagdana Velike Gospe, dođe do "male eksplozije" zaraze. Tako smo i mi na početku školske godine u jednom tjednu imali deset zaraženih učenika, a sada jednoga – kaže ravnatelj Baloević, koji pak pozdravlja mjeru da se ne šalju u samoizolaciju cijeli razredi.

– Dobro je da idu najbliži kontakti. Lani smo iz velikog straha slali cijele razrede, pitanje je koliko je to bilo opravdano – kaže solinski ravnatelj.

10. svibanj 2024 14:24