StoryEditorOCM
ForumTRAGEDIJA NA OBUCI

Još se ne zna točan uzrok smrti 30-godišnjeg specijalca, oca dvoje djece. Iz MUP-a reagirali: ‘Preminulom u krvi nije pronađen stimulans efedrin‘

Piše Marko Didić/SD
7. rujna 2022. - 19:03

Proći će najmanje desetak dana dok se ne utvrdi točan uzrok smrti 30-godišnjeg specijalca ATJ Lučko, 30-godišnjeg Tomislava Pavelića iz Zaprešića, koji je preminuo u utorak u tri sata ujutro u Bolnici “Sveti Duh”, dan nakon što mu je u ponedjeljak oko 15 sati pozlilo tijekom kondicijskog trčanja na nasipu s ostalim kolegama.

Drugi kolega s područja Siska, koji ima 27 godina, u vrlo je teškom zdravstvenom stanju te se nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja iste bolnice, a neslužbene informacije govore da je došlo do komplikacija s bubrezima i drugim organima i da mu se stanje u srijedu pogoršalo.

Iz MUP-a su izričito demantirali da su u bolnicu dovedena još dvojica specijalaca koji su taj dan imali zdravstvenih problema nakon trčanja nasipom i ta je priča ostala samo kuloarska.

I otac specijalac

Neki portali objavili su neslužbene informacije prema kojima su liječnici u krvi preminulog specijalca navodno pronašli veće količine efedrina, stimulativnog sredstva koje se, između ostalog, koristi za postizanje bolje mišićne definicije.

– Mi ne želimo, ne možemo niti imamo indicije na temelju kojih bismo uopće išli u tom smjeru. Je li netko nešto objavio ili nije objavio, ja ne znam iz kojeg izvora, ali iz izvora MUP-a nije. Dali smo priopćenje – rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, novinarima o toj temi.

Uzrok smrti Tomislava Pavelića će, po nalogu Državnog odvjetništva, istraživati Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a taj složeni postupak sastoji se od obdukcije i niza sudsko-medicinskih vještačenja, za koje treba vrijeme. Prijatelji i kolege od njega će se oprostiti sutra na groblju svetog Ivana Krstitelja u Zaprešiću.

Pokojni Pavelić iza sebe je ostavio dvoje vrlo male djece i suprugu, bio je pripadnik zagrebačke Interventne policije, njegov je otac bio specijalac, a radio je, kako neslužbeno doznajemo, kao ronilac. Pavelić je u ATJ Lučko primljen privremeno na šest mjeseci, zajedno s ostalih svojih 28 kolega koji su trebali proći obuku prije provođenja selekcijskog postupka nakon kojega bi samo nekoliko najboljih postali specijalci.

– Pogođen sam iznenadnom smrću i neočekivanim odlaskom Tomislava, izražavam sućut njegovoj obitelji, njegovoj djeci koja su ostala bez roditelja – kazao je ministar, te je istaknuo da će Ministarstvo ustrajati na svim činjenicama kako bi došli do saznanja što se dogodilo.

– Prema svemu sudeći, ovo nije nova vježba, nije riječ o novom vidu obuke. Pokušavamo doći do što je moguće više preciznih informacija – kazao je ministar.

Liječnički pregledi

– U ponedjeljak, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja. Preliminarne nalaze nemamo, nemamo čvrsti dokaz o čemu se radi. Apsolutno nije bilo drugih pripadnika kod kojih su jučer zabilježena ovakva stanja.

Nije točna informacija koja se pojavila u medijima da je bilo tko, osim dvojice specijalaca, imalo bilo kakvih zdravstvenih problema – rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Dodao je i kako specijalci prolaze najrigoroznije zdravstvene provjere.

image

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk i ravnatelj policije Nikola Milina

Damir Krajač/CROPIX

– ATJ Lučko najelitnija je postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci. Temeljni posao svakog specijalca je obuka i biti spreman. To nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama – objasnio je zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

– Da bi netko postao pripadnikom jedinice u trajnom ili privremenom rješenju, mora imati liječnički pregled A kategorije. To je najrigorozniji liječnički pregled koji se može provesti i koji se provodi nad pripadnicima MUP-a. Riječ je svakako o teškom treningu, no zapovjednici su ga stručno pripremili. I kada gledamo najelitnija nogometna natjecanja, možemo vidjeti kako se nogometaši ruše na terenu – kazao je Bilobrk.

Testiranje na droge

Na pitanje novinara hoće li sve policajce podvrgnuti testiranju nakon ovog slučaja, Milina je kazao kako nema indikacija da će sve službenike podvrgnuti testiranju na droge.

– Ovo što govorite nije primjereno jer su svi pripadnici prošli liječničke preglede. Zašto ne bi sve građanine Hrvatske onda testirali? Svi pripadnici policije idu na redovite liječničke preglede svakih šest mjeseci – kazao je Milina i dodao da nema argumenata da treba posebno testirati sve pripadnike.

– To je ponižavajuće – smatra.

07. svibanj 2024 15:12