StoryEditorOCM
ForumDOBRO JE ZNATI

Kad vas nevera uhvati na otvorenom, ovako se možete zaštititi od udara groma

Piše Mozaik SD
23. srpnja 2023. - 17:47

Ljetne oluje često prate i grmljavinska nevremena koja, kad se nalazite na sigurnom u zatvorenom prostoru, mogu djelovati zastrašujuće, ali zapravo i nisu toliko opasna. Pogotovo ako tijekom grmljavinskog nevremena izbjegavate koristiti uređaje koji su uključeni u struju ili internet, piše Zimo.

No, što kad vas grmljavinsko nevrijeme zatekne na otvorenome? Iako su šanse da vas udari grom relativno male i iznose otprilike jedan naprema milijun trebate znati što učiniti i kako se zaštititi od potencijalnog udara. Ako vremenska prognoza najavljuje dolazak grmljavinskog nevremena odgodite radove na otvorenom ili izlet u prirodu.

image
Matija Djanješić/Cropix

Začujete li grmljavinu, sklonite se u zatvoren prostor. To ne mora nužno biti kuća ili zgrada. Čak i automobil može poslužiti kao izvrsna zaštita.

Pratite kretanje grmljavinskog nevremena jednostavnim brojenjem. Nakon što ugledate munju, počnite brojati do 30. Ako začujete grmljavinu prije no što ste došli do 30, sklonite se u zatvoreni prostor.

Ako vas grmljavinsko nevreme zatekne na otvorenom, bez mogućnosti da se sklonite u zatvoreni prostor, slijedite jednostavne preporuke.

- Maknite se odmah s planinskog vrh, livade ili litice.

- Nikad nemojte stajati u velikoj skupini ljudi. Raspršite se, kako bi u slučaju udara grom zahvatio manje osoba.

- Nemojte hodati uspravno. Čučnite ili se sagnite što je više moguće prema tlu kako biste bili što manja meta.

- Nikako nemojte leći na tlo. Radije čučnite i sklupčajte se u kuglu, zaštitite glavu i uši te pokušavajte imati minimalan dodir s tlom.

image
Božo Radić/

- Nikad, ali nikad, se nemojte pokušavati "sakriti" ispod drveta. Pogotovo ako je to jedno jedino drvo na otvorenome. Visoko drveće služi poput mamca za gromove i bolje ga je izbjegavati.

- Nikad nemojte tražiti zaštitu ispod kamenih nasvoda ili udubljenja.

- Udaljite se od jezera, lokvi, mora odnosno bilo kakvog velikog vodenog tijela.

- Posebice izbjegavajte predmete koji provode elektricitet - metalne ograde, dalekovode, planinarske rukohvate...

- Nemojte stajati na betonskoj podlozi - pogotovo ako je u pitanju armirani beton. Grom može putovati kroz metalne mreže ili šipke u armiranom betonu i ozbiljno vas ozlijediti.

- Ako osjetite pucketanje, a kosa vam se počinje kostriješiti, možete postati meta sljedećeg groma. Odmah napustite to područje, a ako je to nemoguće, treba čučnuti, spustiti glavu i rukama pokriti uši kako bi se spriječile ozljede bubnjića - preporuča Zimo.

28. travanj 2024 09:44