StoryEditorOCM
ForumAFERA JANAF

Kako je Jure iz ‘Siemensa‘ gotovo srušio piramidu mita: direktor male poslovnice nije imao sluha za uhodane sheme, pa se morao umiješati i Kovačević

Piše Vladimir Urukalo/PSD
22. rujna 2020. - 08:56

Višemjesečna istraga USKOK-a i tajno snimljeni razgovori u najnovijoj korupcijskoj aferi otkrivaju, među ostalim, po mišljenju USKOK-a, i kako je i na koji način Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, "očistio put" Kreši Peteku, prvookrivljenom osnivaču i stvarnom voditelju poslovanja tvrtke "Elektrocentar Petek", na natječaju za radove koje je raspisao JANAF, piše Slobodna Dalmacija.

Prema Uskoku, Petek je za milijun i 960 tisuća kuna (260 tisuća eura) mita dobio posao na projektu "Izvođenje radova na modernizaciji automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – 1 faza", vrijednom gotovo 20 milijuna kuna, te na projektu proširenja sustava mjernih stanica JANAF-a na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin.
Iako je javno nadmetanje za prvi projekt objavljeno na internetskim stranicama JANAF-a 8. svibnja ove godine, istražitelji su povezali razgovore vođene desetak dana prije između Peteka i Ivane I., jedne od direktorica u "Siemensu", u kojem su razgovarali o ponudi za materijal koji će se koristiti u "gašenju".

Cijeli paket

U priči se pojavljuje izvjesni Jure B., direktor poslovne jedinice u "Siemensu", za kojeg je Petek smatrao da će mu "pokvariti posao". Tako Petek u razgovoru s Ivanom I. govori: "Slušaj, molim te, mi smo tvojim ljudima poslali zahtjev za cijenu materijala kako bi neke stvari mogli budžetirati, ali oni su to automatski proslijedili Juri". Govori kako ga je Jure odmah nazvao i rekao mu da hoće cjelinu.

"Siemensova" direktorica mu govori da ne zna zašto su to poslali Juri te ga pita zna li kome je to slao. Pita ga potom je li to "nešto za JANAF ili...?", a on joj odgovara: "da, JANAF i odmah je otišlo tamo gdje ne treba, kužiš, jebiga..., a ja moram složiti budžet, danas mi je bio zadnji dan".

Petek pojašnjava Ivani da on nema cijeli paket i da je to rekao Juri koji mu ne vjeruje. Ona ga pita što sad, a on joj odgovara:

Daj mi složi cijene, ali neka ostane među nama, ja bum njega tak uključil kad ga bum trebal, licence i to... ja ću njega uključiti, ne bježim od toga, al nemrem mu dati cijeli paket".

Jure se spominje i u razgovoru Peteka s Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke "Luvis projekt", također osumnjičenim u ovoj aferi koji je s Petekom dobio posao s JANAF-om. Dakle, 14. svibnja Petek zove Sablića koji mu govori da je čuo da se i Petekov "prijatelj Jure raspituje okolo za gašenje" te mu poručuje da bude oprezan. Petek mu odgovara: "da, da zove me Vlado sad (Vlado Zorić, direktor iz Sektora sigurnosti i zaštite JANAF-a – op.a.), a Jure ko Jure... Obećal je nazvati Damir (Damir Vrbanc, još jedan osumnjičeni JANAF-ov direktor) da mu veli da je seronja jer mi nije rezervoare dal, a ja sam njemu dal motore".

image
Predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević
Željko Puhovski/Cropix

 

Sablić komentira: "da, da, dal si mu vibracije i sve", a Petek odgovara da je Jure "seronja... složil sam mu to, a sad ove godine ne budu išle vibracije i dobro..." Sablić Peteku govori da "zaobiđe Juru i gotovo" te mu pojašnjava da "ovo za gašenje, tamo ima neke 'Siemensove' robe, hoće to Jure isporučit ili ćeš ga zaobići". Petek mu odgovara: "Znači ja sam njega sad zaobišao u ovom trenutku... Ivana je zasrala stvar, pričao sam ti... odmah je proslijedila tam prema ovima, a ovi prema Juri". Petek dalje govori Sabliću o Juri: "On bi tu neki paket, ali nema tu paketa... Kaj da ja njemu dam sad da mi isporuči materijal i da mi digne 20 posto... pa nisam baš mutav, a u drugom će možda bit njegov dio priče", na što mu Sablić odgovara: "To mu treba malo objasnit da smanji doživljaje".

Pregled dokumentacije

Kako bi smanjio utjecaj Jure B. i spriječio da mu propadne već dogovoreni posao, Petek organizira sastanak s Draganom Kovačevićem 18. svibnja u 11 sati u kavani "Lisinski", na kojem mu, među ostalim, govori i o Juri B. i "Siemensu". Kovačević govori da "Jure petlja", a Petek odgovara da "petlja u pi... materinu, ako to daš njemu onda smo svi..."

Pola sata poslije istražitelji bilježe razgovor Peteka i Zorića u kojem opet pričaju o Juri. Petek govori: "Ako bude to Jure napravio, imamo mi lijek za njega, dobit će na drugim po pi..., ne bu više nikad...". Petek ponavlja da Jure slaže priču, a Zorić ga obavještava da se Jure, odnosno "Siemens" najavio za pregled dokumentacije. Zorić na kraju razgovora ponavlja Peteku da će "upozoriti ovoga gore (Kovačevića) da zna..." Koji sat poslije njih se dvojica opet čuju i Zorić Peteku prenosi da se "čuo s ovim gore" i da je on rekao da će "s njim razgovarati kaj se toga tiče... koji ku... on hoće... Kaj mu nije dost... tak da mislim da je to sve ok, ne brini..."

Nakraju je Petek uspio "neutralizirati" Juru i "Siemens" jer je posao vrijedan gotovo 20 milijuna kuna dobila njegova tvrtka čija je ponuda jedina pristigla na javno nadmetanje za ovaj prvi projekt u Omišlju.

20. travanj 2024 04:39