StoryEditorOCM
ForumZAPANJUJUĆE

Kako je ovo moguće?! Iz Turske stiže nadrealan prizor, no objašnjenje je vjerojatno vrlo jednostavno - ali i šokantno

Piše Vijesti SD
14. veljače 2023. - 17:35

Niz nevjerojatnih fotografija koje stižu iz potresom pogođenog područja u Turskoj svjedoče o katastrofalnoj gradnji tamošnjih zgrada. Katovi na mnogim  zgradama su se složili jedan na drugi kao palačinke što je otvorilo niz pitanja o tome u kojoj su mjeri posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima pri gradnji kuća.

Na Twitteru se tako dijeli i fotografija zgrade iz Adıyamana,  koja je doslovno pojela automobile parkirane u njezinoj blizini. Donji kat se složio kao da je od kartona i spustio netaknuti gornji kat na parkirane automobile. To se vjerojatno dogodilo jer u prizemlju nema dovoljno nosivih zidova koji su uklonjeni kako bi se otvorio  prostor za trgovinu. Donji kat je nestao, a na gornjem su prozori ostali čitavi.

„Prozorsko staklo na srušenoj zgradi nije se razbilo. To je doista nadrealno. Staklo jače od temeljne konstrukcije! - zgraža se jedan od komentatora na Twitteru.

Godinama stručnjaci u Turskoj upozoravaju da su mnoge nove zgrade nesigurne zbog sustavne korupcije i vladinih politika koje su dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, a sve kako bi se potaknuo građevinski ‘boom‘ i napunio proračun plaćenim kaznama. Ako je zgrada amnestirana i plaćena je odgovarajuća novčana kazna, građevina se ne ruši iako ne ispunjava odgovarajuće uvjete navedene u građevinskim i potresnim propisima.

U Turskoj je izdano preko stotinu naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi.

Ima još zgrada u Adıyamanu, čija stakla na prozorima nisu ni popucala, no cijela se građevina iz temelja prevrnula na bok. Pogledajte ovaj video:

Stanar susjedne zgrade Hasan Bozok pojasnio je kako se zgrada malo nagnula u prvom potresu, no kako ju je drugi skroz prevrnuo na kuću koja se nalazi straga. Također, rekao je kako je bila stara samo godinu dana.

‘Ne možemo shvatiti zašto se tako prevrnula. Naša koja ima kat manje je starija, sagrađena je 1996. i nije jako oštećena‘, kazao je.

image
Bulent Kilic/Afp
26. rujan 2023 15:42