StoryEditorOCM
ForumPOUKA IZ PRAVA

Kakva pljuska za naš Ustavni sud: Sud u Strasborugu kaznio RH zbog odluke da se djeca oduzmu ocu i daju majci koja ih je emocionalno zlostavljala

Piše PSD
25. svibnja 2022. - 13:40

Europski sud za ljudska prava opet je prozvao i kaznio Hrvatsku. Ovaj put jer je naša pravosudna vlast povrijedila pravo na obiteljski život ocu i njegovoj djeci. 

Naime, kako donosi Telegram, djeca su morala živjeti s mamom iako ih je emocionalno zlostavljala i branila im kontakt s ocem.

Hrvatsja im mora platiti oko 94 tisuće kuna odštete i sudskih troškova.

U tim spornim odlukama sudjelovali su Općinski građanski sud u Zagrebu i Županijski sud u Zagrebu. Iako su se tata i djeca nakon toga obratili i Ustavnom sudu RH, čak ni tamo nisu uspjeli. Ustavna tužba odbijena im je većinom glasova. 

No, troje ustavnih sudaca – Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec – koji često nemaju isti stav kao većina Ustavnom sudu, upozorili su da je slučaj problematičan, te da se ocu i djeci ipak krši pravo na obiteljski život. Osim toga, ukazali su da hrvatska država nije zaštitila djecu u situaciji kada se sumnjalo da ih majka zlostavlja. Većina ih je na kraju nadglasala, te nam je sada zbog toga stigla nova pljuska iz Strasbourga, piše Telegram, te objašnjavaju što se zapravo dogodilo: 

Dvoje roditelja vodilo je spor oko skrbi nad djecom. Djeca su najprije dodijeljena majci, no ubrzo se ispostavilo da im je ona branila susrete s ocem. Zato je otac tražio i dobio promjenu roditeljske skrbi. Djeca su preselila k njemu nakon što je sud donio odluku utemeljenu na multidisciplinarnom vještačenju - utvrđeno je da majka emocionalno zlostavlja djecu. I centar za socijalnu skrb i posebna skrbnica djece složili su se s tim zaključkom i potvrdili da djeca trebaju živjeti s ocem.

No, majka se žali i Županijski sud u Zagrebu mijenja odluku nižeg suda – djeca se opet vraćaju majci i moraju s njom ponovno živjeti. A zašto je došlo do preokreta? Zagrebački Županijski sud utvrdio je da je majka bila na terapiji.

I onda se otac i djeca žale, kao posljednja instanca im je ostao naš Ustavni sud - traže da se poništi po njima sporna odluka Županijskog suda u Zagrebu. No, Ustavni sud odbija im tužbu.

Ustavni suci Kušan, Abramović i Selanec s odlukom Ustavnog suda se nisu složili, bili su uvjereni kako niži sudovi nisu vodili dovoljno računa o lošem utjecaju majke na mentalno zdravlje djece.

A vidimo i da su bili u pravu. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Predsjednik Ustavnog suda
Republike Hrvatske:
MIROSLAV ŠEPAROVIĆ (1958.)

Ustavni suci Republike Hrvatske: 

SNJEŽANA  BAGIĆ (1961.)

ANDREJ ABRAMOVIĆ (1966.)

INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ (1957.)

MATO ARLOVIĆ (1952.)

BRANKO BRKIĆ (1958.)

MARIO JELUŠIĆ (1965.)

LOVORKA KUŠAN (1968.)

JOSIP LEKO (1948.)

DAVORIN MLAKAR (1958.)

RAJKO MLINARIĆ(1958.)

GORAN SELANEC (1976.)

MIROSLAV ŠUMANOVIĆ (1957.)

Više o predsjednik Ustavnog suda pročitajte OVDJE, a o sucima pročitajte OVDJE.

19. travanj 2024 13:16