StoryEditorOCM
ForumNIŠKO ‘ČUDO‘

Kao u doba udarnika: liječnici Klinike za kardiokirurgiju radili besplatno 12 vikenda i ukinuli listu čekanja

Piše VIJESTI SD
10. travnja 2023. - 15:01

Ravnatelj Klinike za kardiokirurgiju u Nišu objavio je nevjerojatnu vijest: nakom gotovo 100 dana i 12 uzastopnih vikenda koliko je njihovo medicinsko osoblje radilo besplatno, liste čekanja u ovoj klinici više ne postoje. Dr. Dragan Milić kaže da sada kod njih postoje samo liste naručivanja pacijenata.

"Nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila naša Klinika za kardiokirurgiju UKC Niš da se eliminiraju sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren. Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5 do 15 dana. Od sutra se klinika vraća u redovan režim rada", obznanio je na Facebooku napominjući da je lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazanih operacija na kojoj se sada nalaze samo 42 bolesnika. "Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4, a nekada i 6 mjeseci više se neće čekati", poručuje dr. Milić.

U spoenutih 100 dana udarničkog rada izvedeno je ukupno 248 operacija, dok je prošle godine u isto vrijeme obavljeno njih 117. Više od upola manje.

"Samo je u ožujku ove godine urađeno nevjerojatnih 98 operacija! Broj hospitaliziranih bolesnika u prva 3 mjeseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda u razdoblju siječanj-ožujak ove godine iznosio je 3014 a prošle godine 1467", objavio je ravnatelj.

"Jedino je stopa smrtnosti ostala ista - ispod 2% (1,98%) uključujući i hitne slučajeve. Nitko od pacijenata koji su operirani tijekom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvaliteta rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala točnom…", piše Dragan Milić, ne bez ponosa.

"Ponosan sam na cjelokupno osoblje klinike koje je ustrajno i požrtvovno izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo obećanje da će eliminirati liste čekanja. Kako rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca, a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude s kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svjesni da im je pomoć potrebna", objavio je ravnatelj u podužem statusu na Facebooku, koji u cijelosti možete pročitati ovdje:

 

19. travanj 2024 01:57