StoryEditorOCM
Forum‘NEĆEMO STATI‘

Kaos na ulicama Prištine: slučaj silovanja 11-godišnje djevojčice potresa njihovu zemlju, šef policije dao ostavku, bacaju se boje na državne zgrade

Piše PSD
1. rujna 2022. - 18:36

Na jučerašnjem prosvjedu u Prištini protiv nasilja nad ženama i djevojkama okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Prosvjed je organizirala nevladina organizacija “Kolektiv za feminističku misao i djelovanje", a povod je bilo silovanje 11-godišnje djevojčice koje posljednjih dana potresa tu zemlju u regiju. 

Prosvjednici su prošli centrom kosovskog glavnog grada sve dok nisu došli ispred zgrade Vlade čija su vrata obilježili crvenom bojom. Isti tretman su dobile i zgrade Ministarstva pravde kao i Sudskog i tužilačkog saveta Kosova. 

- Država nije uspjela kazniti počinitelje niti je djevojčicama osigurala miran život. Silovanje 11-godišnje djevojčice od strane petorice muškaraca nastavak je patrijarhalnog sistema koji silovatelje neprestano proizvodi - kazala je Trina Brinaku, jedna od organizatorica prosvjeda. 

Dodala je kako je u samo prvih šest mjeseci ove godine policiji prijavljeno 36 slučajeva silovanja. 

@noraadreshaj E kishim kry me Kanun mas miri se gjykata po flen! #bollmo #edhesathirrjetehumbura ♬ original sound - rapidsongs

- Naš otpor će se masivizirati i radikalizirati. Pružat ćemo otpor svim raspoloživim sredstvima sve dok svaka djevojka i žena ne bude slobodna i sigurna - kazala je. 

Zbog ovog slučaja silovanja ostavku je dao i generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti, a njegov je primjer pratio i direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima Alji Gaši. 

- Prihvatio sam zahtjev za ostavku gospodina Samedina Mehmetija, direktora Kosovske policije. Ovaj zahtjev je došao nakon najnovijeg slučaja silovanja 11-godišnjakinje, a ostavku je ponudio iz osobnih razloga i profesionalne savjesti.

 

 

 

 

 

30. travanj 2024 12:39