StoryEditorOCM
ForumČOVJEK STRANKA

Keleminec, opet hodočastio u Srb, udaljen je nakon niza incidenata... Je li pažnja koju traži od hrvatskih Srba zapravo potisnuta ljubav?

Piše Davor Krile
27. srpnja 2021. - 14:20

Nepresušna je i ciklična volja za provokacijom Dražena Keleminca, čovjeka-stranke. Onako kako neki svake godine hodočaste u Vrpolje, Međugorje ili Gospi Sinjskoj, on jednako pobožno odlazi po najgoroj ljetnoj žezi u malo ličko mjesto Srb, baš uoči nekadašnjeg dana ustanka. Svrha cijele operacije je prkositi uzvanicima na toj svečanosti, a ponajviše Miloradu Pupovcu i pripadnicima srpske manjine.

Da je danima uoči okupljanja opet uspio unijeti nervozu u malo ličko mjesto posvjedočio je jučer Milorad Pupovac na press konferenciji, upozorivši kako Keleminec već danima uznemirava stanovnike Srba, ističe ustaška obilježja, mokri naokolo i pušta pse na mještane.

Od prošloga je četvrtka u središtu Srba navodno neometano egzistirala kamp kućica okićena ustaškim simbolima, u kojoj su se gnijezdili prvak A-HSP-a i prijatelji. Prvi incident s policijom imao je Keleminec još prošli petak, kad je dobio prijavu za vrijeđanje i omalovažavanje policajaca i bio priveden, no iznova se vratio u Srb. Navodno se u jednom trenutku pokušavao i samozapaliti, ili je to samo fingirao, no nadležne institucije nisu smatrale da bi ga trebalo staviti na razumnu distancu od drugih ljudi.

U noći sa subote na nedjelju sukobio se potom s nekim mladim državljanima Srbije porijeklom iz Like: navodno su Keleminca i njegove prijatelje provocirali dok su spavali u kamperu. Došlo je i do naguravanja, pa su mladi Srbi privedeni i novčano kažnjeni, a Keleminec je pušten da spava.

Treći povod za intervenciju policije dogodio se konačno u ponedjeljak, kad je Kelemincu i društvu naloženo da se mirno raziđu i premjeste kamper s neprikladnog mjesta. Četiri muškarca su pružala pasivan otpor i morala su biti primjenjena sredstva prisile, izvijestio je MUP. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv sve četvorice nadležnom sudu podneseni su optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja iz čl. 23. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a riječ je o oglušivanju na policijsku zapovijed.

Kao da je cijelo vrijeme samo to i čekao, Keleminec se tijekom napuštanja Srba snimao te slavodobitno objavio na društvenim mrežama kako ga je na izlaz iz mjesta dovela interventna policija. Ustvrdio je i da je iz hrvatskog Srba izbačen po nalogu Milorada Pupovca.

- Nije mi jasno zašto mi je zabranjen ulazak u hrvatski Srb? Kažu naredba (valjda misle zapovjed) od ministra Božinovića iz sigurnosnih razloga. Neznam što se dešava, nije valjda opet balvan revolucija pobunjenih srba? Znali netko?“ – objavio je Keleminec ironičan (i nepismen) zapis i na svom Facebook profilu.

Čelnik Autohtone - Hrvatske stranke prava poznat je po cijeloj lepezi sličnih performansa, od postrojavanja trbušastih veterana u crnim košuljama na Trgu bana Jelačića uz pokliče „Za dom spremni!“ do ritualnog paljenja tjednika srpske manjine Novosti i prosvjeda pod redakcijskim prozorima. Srbi su sav Keleminčev 'elan vital': da ih nema, život u Hrvatskoj bi mu očito bio pustinja i dosada. Očajnički tražeći njihovu pažnju, prvak A-HSP-a možda zapravo godinama nevješto demonstrira svoju potisnutu ljubav prema ovoj zajednici hrvatskih građana? 

18. travanj 2024 03:44