StoryEditorOCM
ForumUHVAĆENI SA SPUŠTENIM HLAČAMA

Kerum je jedini priznao i bio nagrađen za to. Drugi su ubrzo nakon razvoda šetali mlađe djevojke i pravili se da je ljubav tek planula

Piše 100posto.hr
7. rujna 2018. - 22:20
kerum

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izbačen je iz obiteljske kuće zbog novog preljuba, njegova supruga prva dva izleta mu je oprostila, ali treći put nije išlo. Kandidat za preuzimanje Konzervativne stranke tako se našao u 'neobranom groždu', britanska javnost već je bila zgrožena otkrićem da je iz prošle afere dobio izvanbračno dijete, a ni to ga, očito, nije naučilo pameti.

Johnson svakako nije usamljeni primjer, od bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyija i njegove afere s Marylin Monroe, što je bio prvi šokantni preljubnički slučaj u visokoj politici (makar kao javna tajna), lista velikih političara s jednako velikim seksualnim apetitom samo se nizala. Doduše, u SAD-u se ponovila tek tri desetljeća poslije, kada je 'pastuha' Billa Clintona razotkrila pripravnica Monica Levinsky, ali i na našem kontinentu takve stvari nisu bile neka iznimka.

Profimedia

Profimedia

Kako im i dolikuje, Francuzi, na glasu kao veliki ljubavnici, imali su Francoisa Mitteranda, koji je također imao izvanbračnu kćer, dugo vremena skrivenu od javnosti, a i donedavni predsjednik Francois Hollande otkriven je dok je 'švrljao'. Što tek treba reći o Silviju Berlsuconiju, talijanskom premijeru koji je organizirao 'bunga-bunga' partije, koji za tamošnju javnost i nisu bili toliko skandalozni, bar dok se nije otkrilo da je među uzvanicama bilo i maloljetnica.

No, što je s hrvatskim političarima? U usporedbi s aferama otkrivenim u inozemstvu, proizlazi da su naši političari među najmoralnijim u Europi. Da u kratkom vremenu nisu izbile dvije afere, skoro da bi mogli to i reći, iako je posve izvjesno da u stvarnosti i nisu tako čedni kao što se čini. 'Švrljali' su drugovi iz prošlog sistema, 'švrljali' su i konzervativni HDZ-ovci tijekom 90-ih, no, okolnosti su bile nešto drugačije da bi takve stvari izbile na vidjelo.

Zato se i dogodilo da je splitski gradonačelnik Željko Kerum bio prvi koji je javno priznao aferu, a bilo je to tek 2009. godine. Gostujući u emisiji lokalne postaje TV Dalmacija, tada još na dužnosti, javno je priznao:

"Već pet godina sam u vezi s djevojkom Fani Horvat. Iako je to protivno mojim svjetonazorima, eto, tako se dogodilo i odlučio sam ipak iznijeti ovo u emisiji uživo i više neću ovo ponavljati. Ni davati izjave medijima. Samo molim za razumijevanje i za moju djecu, i za moju suprugu, kao i moju rodbinu. Teško mi je, no, ovako se dogodilo."

Jadran Babic / CROPIX

Jadran Babic / CROPIX

Zbog ovog priznanja Kerum, makar nominalno konzervativni političar, nije imao nikakve posljedice. Naprotiv, 2011. je izabran i u Sabor, pa se čak može reći da je bio nagrađen za svoju iskrenost.

Ako gledamo formalno – i neutuživo – na novu preljubničku aferu žuti mediji čekali su sve do kraja 2017. godine. Tada je supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića medijima otkrila da župan ima ljubavnicu, a da nije bilo prijave – kasnije povučene pred sudom – zbog obiteljskog nasilja, ni taj detalj ne bi se saznao.

Nije prošlo dugo da se otkrila nova afera, ovaj put je uhvaćen Tomaševićev stranački kolega, saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić, a njegove fotografije u donjem rublju, snimljene u luksuznom hotelu, dodatno su mu zakomplicirale ionako nezavidnu situaciju oko podmićivanja novinara. Da stvari budu gore po njega, ubrzo se doznalo da je bio ucjenjivan zbog eksplicitnih fotografija s drugom ljubavnicom, stranačkom kolegicom, što je i sam prijavio policiji. Te fotografije nisu postojale, ali je sumnju izazvala činjenica da je sam Lucić svojoj ucjenjivačici bio spreman isplatiti 'naknadu za šutnju'.

Što se tiče posljedica po njih, Tomašević je i dalje župan, makar je izgubio stranačku knjižicu nakon što ga je Visoki časni sud jednoglasno 'katapultirao' iz HDZ-a. Lucić pak nije snosio nikakvu sankciju, no morao bi biti jako optimističan ako očekuje da će ga Andrej Plenkovićuvrstiti na popis kad bude slagao kadrovsku križaljku za predstojeće parlamentarne izbore.

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Formalno, ovdje staje niz domaćih političara koji su uhvaćeni sa 'spuštenim hlačama'. No, ako uzmete u obzir broj razvoda premijera, ministara, saborskih zastupnika i stranačkih čelnika, posve je jasno da bi popis trebao biti puno duži.

Osobito ako se ima u vidu da su neki od njih, nedugo poslije razvoda, viđeni javno kako šeću gradom s puno mlađim pratiljama ili, primjerice, s kolegicama iz ureda. No, uz tradicionalnu 'neovisnost' hrvatskog sudstva, posve je jasno zašto njihove afere nisu završile na naslovnicama. To je možda i odgovor zašto je Kerum bio prvi koji je priznao. Možda je bio lokalni šerif, ali njegov utjecaj na pravosuđe ipak je bio daleko manji od onih iz velikih stranaka koji su svoje supruge zamjenili s mlađim djevojkama, od kojih su neke postale i zakonite.

28. travanj 2024 12:59