StoryEditorOCM
ForumVLADA PODIŽE CIJENU STRUJE:

Koliko će se povećati mjesečni račun prosječnog kućanstva?

Piše JL
30. kolovoza 2017. - 15:42
hep_ilustracija45-081116.JPG

Pred Vladom bi se sutra, prema neslužbenim informacijama, napokon mogla naći dugo odgađana Odluka o naknadi za obnovljive izvore energije (OIE), javlja Jutarnji list.

Informacija je to koju smo doznali u Vladinim krugovima, no potvrdu koje se jučer nije moglo dobiti. Navodno, u resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jučer još nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li se odluka već sutra naći u Banskim dvorima, ili će se njeno usvajanje prebaciti na sljedeću sjednicu Vlade, a pitanje je i što će reći uži kabinet Vlade.

Ipak, čini se da nadležni više ne žele odugovlačiti, pa su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dovršili konačan prijedlog odluke.

- Naknada za OIE nije se mijenjala od 2013. godine, a broj proizvođača OIE-a povećava se. Bez povećanja naknade, sustav je neodrživ, tim više što imamo jedno od najmanjih takvih davanja u Europi - objašnjava jedan dobro upućeni izvor.

Bez izbora

Drugim riječima, bez povećanja naknade segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, koji spada u strateške pravce svih Vlada, dolazi u pitanje. To nam potvrđuju i u Udruženju za OIE, čiji šef Aljoša Pleić upozorava da sustav s postojećom naknadom od samo 3,5 lipe po kilovatsatu jednostavno nije održiv. Po novom, naknada bi porasla na 7,5 lipa po kilovatsatu.

- U posljednje tri i pol godine ništa se po toj osnovi nije mijenjalo, iako je trebalo. HROTE je u gubicima i ugovorne obveze prema proizvođačima dolaze u pitanje jer nema dovoljno novca. Zato je povećanje naknade nužno i pozdravljamo ga - ističe Pleić.

- Mi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora već dulje upozoravamo na neažurnost usklađivanja naknade sa stvarnim potrebama HROTE-a. Prema zakonu, naknada za OIE usklađuje se jednom godišnje. Prema našim procjenama, naknada je krajem 2015. godine trebala ići na pet lipa po kilovatsatu, krajem 2016. godine na 6,5 lipa po kilovatsatu te krajem 2017. na 7,5 lipa po kilovatsatu, a naknada se nije usklađivala već skoro četiri godine.

Istodobno, u zadnje četiri godine proizvođači iz OIE-a podigli su proizvodnju s devet posto udjela u ukupnoj potrošnji u 2014. na 15 posto u 2017. Dakle, evidentan je rast domaće proizvodnje iz OIE-a, a on se jedino može pokriti iz povećanja naknade - poručuje i Ivan Šimić, direktor tvrtke CEMP i predsjednik Koordinacije za OIE Hrvatske udruge poslodavaca.

No, povećanje naknade za OIE ima i svoje naličje, koje će građani vidjeti na svojim mjesečnim računima za struju. Oni bi, prema kalkulacijama stručnjaka, u prosjeku trebali porasti za oko 120 kuna godišnje, odnosno za desetak kuna mjesečno, i to bez PDV-a.

Izračuni

Kada se u cijelu priču uključi još i PDV, čija stopa od Nove godine za struju za kućanstva iznosi 13 posto, onda se račun penje za još između 15 i 16 kuna godišnje, odnosno za 1,30 kuna mjesečno. Dodajmo ovome i da je cijela kalkulacija rađena na temelju podataka o potrošnji struje u kućanstvima od oko 3000 kilovatsata godišnje.

Unatoč tome, stručnjaci tvrde da će građani u odnosu na prošlu godinu, kada im se za potrošenu struju obračunavala puna stopa PDV-a od 25 posto, zapravo i dalje biti u plusu.

- Građani koji su dobili olakšicu u vidu smanjenja PDV-a na električnu energiju od 1. siječnja ove godine neće u odnosu na 2016. biti pod udarom ovog povećanja naknade. Naime, smanjenjem PDV-a račun prosječnog kućanstva je smanjen za oko 30 kuna mjesečno - napominje Šimić.

- Na mjesečnoj razini doći do jednokratnog povećanja računa, ali na godišnjoj razini kućanstva će ipak biti na dobitku u odnosu na 2016. godinu, i to za oko 180 kuna. Razlog je uvođenje snižene stope PDV-a od 13 posto na struju, zbog čega su se kućanstvima smanjili i računi - ističe i Zoran Miliša iz RWE-a.

Nešto drukčije stvari stoje s industrijom, pri čemu treba voditi računa da se cijena struje za industriju obračunava drukčije nego za kućanstva. Naime, ističu naši sugovornici, povećana naknada od 7,5 lipa odnosi se na sve kupce električne energije. No, ni u njihovu slučaju to povećanje ne bi trebalo biti veliko.

- Poduzetnici u proizvodnom sektoru koji su u sustavu poticaja imat će povećanje troška poslovanja sukladno udjelu električne energije u finalnom proizvodu. Povećanje cijene struje od oko šest do sedam posto i za poduzetnike je prihvatljivo jer je u Hrvatskoj jako mali broj proizvodnih pogona kojima je udio električne energije u finalnom proizvodu veći od 10 posto, što znači da će se i takvim poduzetnicima trošak poslovanja povećati za manje od jedan posto - pojašnjava Šimić.

Zasebna kategorija

Nova odluka promjene će donijeti i kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvola za emisije stakleničkih plinova. Njima bi se, naime, naknada trebala povećati sa sadašnjih 0,5 lipa po kilovatsatu na 0,7 lipa. No, stručnjaci ističu kako se radi o malom povećanju, kao i da su obveznici te naknade za zaštitu zraka samo desetak tvrtki u Hrvatskoj.

U tvrtkama opskrbljivačima strujom, poput HEP-a i RWE-a, poručuju da oni neće imati koristi od povećanja naknade za obnovljive izvore energije jer ona ni nije njihov prihod, već je samo obračunavaju i prosljeđuju HROTE-u.
S druge strane, iz Mosta, koji se u prijašnjoj Vladi najviše bavio tom tematikom, poručuju kako Hrvatska mora ići u pravcu energetske tranzicije, i to ne na način da građani i tvrtke plaćaju ceh.

Tako Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, ističe da je prije dizanja naknade za OIE potrebno sagledati sve elemente koji mogu pridonijeti tome da cijena struje ne poraste.

- OIE već su sada komercijalni i treba napustiti sustav poticanja - zaključuje Čikotić.

19. travanj 2024 15:06