StoryEditorOCM
ForumNESREĆA U ZAGREBU

Koliku je kaznu platio bivši predsjednik nakon što je terencem uletio na terasu kafića? Policija utvrdila je li vozio pod utjecajem alkohola

Piše Dušan Miljuš Marko Špoljar/JL
4. srpnja 2022. - 15:16

Bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je u nedjelju oko 22.10 sati terencem Hyundai Tucson naletio na terasu ugostiteljskog objekta u Amruševoj ulici 11 u Zagrebu, nije vozio pod utjecajem alkohola niti je koristio mobitel tijekom vožnje, javlja Jutarnji list.

Utvrdila je to policija očevidom, a ne navodeći identitet vozača na naš upit odgovorili su da 65-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja vozilom stanju ceste, zbog čega je naletio na terasu ugostiteljskog objekta koja je uz sjeverni desni rub kolnika Amruševe ulice. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba već je nastala materijalna šteta.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Bivši predsjednik u razgovoru za Jutarnji list kratko je prepričao okolnosti nesreće. "Riječ je o lakšoj nesreći. Udario sam u zaštitno staklo ograđenog prostora lokala. Ozlijeđenih nema, pukla je samo plastika, oštećene su dvije-tri stolice. Alkotest je pokazao 0,0, a kaznu sam platio na mjestu", rekao je Josipović.

Bivši predsjednik Ivo Josipović se u centru Zagreba autom zabio u kafić: ‘Nisam vidio ogradu‘; Prije pet godina udario je u parkirani terenac

Jutarnji list ga je pitao je li kontrolu nad vozilom izgubio zbog brzine ili možda korištenja mobitela, te koliku je kaznu platio.

- Ništa od toga. Krenuo sam se prestrojavati i nisam uočio plastičnu prozirnu ogradu. Kazna je iznosila 1500 kuna, a kako sam platio na mjestu, platio sam polovicu tog iznosa - rekao je Josipović.

Zbog izazivanja prometne nesreće, odnosno zbog počinjenja prekršaja opisanog u članku 51 stavku 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 65-godišnjem vozaču je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna.

Taj stavak Zakona kaže da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
18. travanj 2024 07:55